Vuelta

Roglič si je zmago in majico vodilnega zagotovil s silovitim šprintom in vratolomnim spustom

J.V./STA
23. 8. 2022, 17.41
Posodobljeno: 23. 8. 2022, 18.18
Deli članek:

Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo Visma) je zmagovalec četrte etape dirke po Španiji od Vitoria-Gasteiza do Laguardie, dolge 152 km. Z zmago pa je tudi prevzel skupno vodstvo na dirki.

Profimedia
Trikratni zmagovalec vuelte Primož Roglič. Mu bo uspelo še v četrto?

Primož Roglič si je zmago zagotovil s silovitim sprintom na zadnjem vzponu na Laguardio, ko je strl vse tekmece, predvsem Danca Madsa Pedersena (Trek Segafredo). Že pred tem je trikratni zmagovalec Vuelte vodil skupino, ki je narekovala ritem na zadnjih 20 kilometrih, v katerih so se kolesarji povzpeli še na najtežji vzpon dneva na Puerto de Herrero. Roglič je bil že tam prvi pred Francozom Julianom Alaphilippom in dobil tri bonifikacijske sekunde.

Temu vzponu na 1100 metrov visok vrh, ko je Slovenec ujel sprva pobeglega Francoza in ga na gorskem cilju tudi prehitel, je sledil še vratolomen spust v dolino, kilometer pred ciljem pa je kolesarje čakal še zadnji vzpon, ki je po pričakovanjih odločil etapo.

Roglič je bil vseskozi v ospredju in čakal na priložnost za napad. Prva sta sicer poskušala Pedersen in domačin Enric Mas (Movistar), toda ko je bilo do konca le še nekaj ovinkov, je Roglič skočil naprej. Nihče od tekmecev mu ni mogel več slediti in slovenski as si je z zmagoslavnim prečkanjem ciljne črte tudi zagotovil prestižno majico, v kateri je etapo sicer začel njegov moštveni sotekmovalec Italijan Edoardo Affini.

V etapi je tretje mesto za Rogličem in Pedersenom osvojil Mas. Skupno pa ima zdaj Roglič na prvem mestu 13 sekund naskoka pred moštvenim sotekmovalcem Američanom Seppom Kussom, tretji je Britanec Ethan Hayter (Ineos Grenadiers), ki zaostaja 26 sekund.

"Super zadovoljen sem. To je šele začetek Vuelte, a je vedno dobro, da imaš nekaj prednosti. Ves dan sem bil v ritmu, etapa je bila hitra, ob koncu pa se je ponudila priložnost za etapno zmago. Imel sem dobre noge in sem to izkoristil. Danes je bil moj srečen dan, bomo videli, kaj bo jutri," je takoj po etapi za prireditelje dirke dejal nosilec rdeče majice.

Drugi slovenski udeleženec Vuelte Jan Polanc (UAE Team Emirates) je etapo končal na 55. mestu s 35 sekundami zaostanka. Skupno je 39. (+ 1:21).