obtičali na meji

Skupino 38 migrantov, vključno z nosečnico in sedmimi otroki, izsledili na majhnem otočku sredi reke

R.T.
15. 8. 2022, 21.20
Posodobljeno: 15. 8. 2022, 21.24
Deli članek:

Grška policija je danes vendarle izsledila 38 sirskih migrantov, ki so bili več dni ujeti na meji med Grčijo in Turčijo.

Profimedia
Skupino migrantov so našli na otočku sredi reke Evros na meji s Turčijo (fotografija je arhivska).

38 migrantov, vključno z nosečnico in sedmimi otroki, se je nahajalo na majhnem otoko v reki Evros bližini kraja Lavara na meji s Turčijo, in sicer približno 2,5 kilometra od njihove zadnje prijavljene lokacije. Grške oblasti so skupino iskale že v nedeljo, a so bili neuspešni, zato so o dogajanju obvestili turško stran, ki pa zadeve ni želela komentirati.

Kot je v izjavi za javnost pojasnila grška policija, so jim na pomoč že priskočile vladne službe ter jih oskrbele s hrano in vodo. Zagotovili jim bodo tudi začasno namestitev. Nosečnico bodo preventivno prepeljali v bolnišnico.

Na skupino, ki naj bi se znašla v težavah, so v zadnjih dneh opozarjale številne dobrodelne organizacije, ki so med drugim izpostavljale, da naj bi bila v skupini tudi devetletna deklica v kritičnem stanju, prav tako naj bi njena petletna sestra umrla zaradi pika škopijona. Grške oblasti naj bi skupino po njihovih navedbah nasilno vrnile v Turčijo, kar so grške oblasti vztrajno zanikale. Kot so danes pojasnili v grški policiji, so migranti v dobrem zdravstvenem stanju.