Njegova zgodba se bere kot kriminalka

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca na Cetinju? Sodili so mu že zaradi umora

E. J.
13. 8. 2022, 19.03
Posodobljeno: 13. 8. 2022, 19.25
Deli članek:

Nenad Kaluđerović, ki naj bi včeraj popoldne izstrelil usoden strel v cetinjskega množičnega morilca Vuka Borilovića in ga ustavil na poti smrti, ima bogato in nenavadno biografijo, katere najbolj zanimive podrobnosti segajo v leto 2006 in še en zločin, ki je tistega leta pretresel Cetinje, piše srbski Blic.

Instagram
Nenad Kaluđerović, ki je ustavil morilski pohod v Cetinju, je sicer obsojenec in poročni boter moža medicinske sestre, ki so jo je množični morilec ubil med prvimi.

Nenad Kaluđerović, ki naj bi včeraj popoldne izstrelil usoden strel v cetinjskega množičnega morilca Vuka Borilovića in ga ustavil na poti smrti, ima bogato in nenavadno biografijo, katere najbolj zanimive podrobnosti segajo v leto 2006 in še en zločin, ki je tistega leta pretresel Cetinje, piše srbski Blic. Blic poroča, da je bil 13. avgusta 2006 - skoraj 16 let od dneva Borilovićevega masakra - okoli 22. ure v Bajovi ulici na Cetinju pred restavracijo Ambasador ubit Željko Jovanović. Kot je takrat sporočila policija, je za umor osumljen Nenad Kaluđerović, za katerim je bila razpisana tiralica.

Včeraj znova v središču

Isti Nenad Kaluđerović je včeraj ponovno prišel v središče pozornosti javnosti. Po poročanju črnogorskega portala Standard je Kaluđerović po umoru Borilovića pobegnil, policija pa se z njim pogaja o predaji, pa pišejo na hrvaškem portalu Index.

Ne vedo, ali ga je ustrelila Policija ali Kaluđerović

Policija je sporočila, da je njihova krogla zadela tudi Borilovića, a da ne vedo, katera je bila usodna. Kdo je v Borilovića izstrelil usodni strel, bo pokazalo šele obdukcijsko poročilo.
Kaluđerović in ena od Borilovićevih žrtev Mitar Mitrović sta bila poročna botra. In Mitrović je bil tudi poročen z Milošem Martinovićem, čigar ženo in dva otroka je Borilović najprej ubil.

Dve leti je bil na begu

Kot so leta 2006 po umoru Jovanovića poročali mediji, je družina umorjenega Željka Jovanovića v pismih črnogorskim oblastem zatrjevala, da je Kaluđeroviću po umoru omogočen pobeg, da cetinjska policija mesta sploh ni blokirala in da MUP ga praktično ni iskal.

Družini Jovanović je osebno odgovoril Filip Vujanović, tedanji predsednik Črne gore, ki jih je junija 2008 obvestil, da je za Nenadom Kaluđerovićem prek Interpola v Podgorici razpisana lokalna, nacionalna in mednarodna tiralica ter da operativni policijski podatki kažejo, da je bival v Bosni in Hercegovini, zdaj pa je v Rusiji.

Predaja po 2 letih, lani aretiran zaradi terorizma

Po dveh letih bega se je Kaluđerović predal, piše črnogorski Monitor. Na sojenju je izjavil, da ni kriv in da Jovanovića ni ubil. Rekel je, da je pobegnil, ker je bil že v priporu in je nedolžen, zato noče, da se to ponovi.
Kaluđerović je bil leta 2010 zaradi umora Jovanovića obsojen na 10 let zapora. Sedem mesecev pozneje je bil na ponovljenem sojenju oproščen. Dva dni kasneje se je mati umorjenega ubila.

Po tem Kaluđerovića približno 10 let niso omenjali v medijih, vse do septembra lani, ko so ga aretirali zaradi suma storitve kaznivega dejanja terorizma, ker je bil del skupine, ki je poskušala preprečiti ustoličenje metropolita Joanikija na Cetinju. .