Na ’študijskih počitnicah’

Je to obalna straža na vodnem skuterju? Ne, to je Emanuel Macron!

E. J.
12. 8. 2022, 14.08
Posodobljeno: 12. 8. 2022, 14.23
Deli članek:

’Kriminalec!’,« piše v francoskih časnikih ob fotografijah pustolovskega predsednika na vodnem skuterju. Francija namreč gori, medtem ko predsednik uživa na luksuznem oddihu.

profimedia
Emmanuel Macron je tokrat razjezil ekologe, saj vodni skuter porabi ogromno bencina, poleg tega je šel na počitnice v času, ko po Franciji pustošijo požari.

Francoski predsednik je znova razburil s svojo izbiro zabave na počitnicah, tokrat je znova razjezil ekologe, saj so ga fotografirali med vznemirljivo prehitro vožnjo skozi sredozemske vode z vozilom, ki porabi bistveno več bencina na kilometer kot povprečen avtomobil. Medtem pa Franciji pustošijo gozdni požari, pisanje francoskih medijev povzema britanski Express.

3 tedne za ’pause estival studieuse’

Emmanel Macron je odpotoval iz Pariza na počitnice v ’predsedniško skrivališče’ v Fort de Brégançon na tritedensko bivanje – čeprav pravi, da gre za ’pause estival studieuse’ (poletni študijski oddih) in ne za počitnice. Poleg tega pa morajo v skladu s pravili francoski ministri in predsednik oditi na počitnice na ’lokacijo, ki je združljiva z opravljanjem njihovih nalog’, in sicer le 2 uri leta iz prestolnice, če bi bila potrebna njihova nujna prisotnost.

profimedia
Francoski predsednik je na 'delovnem oddihu' - imel naj bi namreč študijski dopust, med sončenjem pa opravlja še predsedniške dolžnosti in opravlja klice z evropskimi politiki.

Na počitnicah dela; pogovor z Johnsonom

Macron, ki je bil lani spomladi ponovno izvoljen za nadaljnjih pet let na najvišji položaj v Franciji, tudi med sončenjem opravlja predsedniške dolžnost. V torek je opravil telefonski klic z odhajajočim premierjem Borisom Johnsonom (ki je pred kratkim letoval v Sloveniji), v katerem sta politika ponovno potrdila svojo zavezanost podpori Ukrajini, ko se brani pred rusko invazijo. Dotaknila sta se tudi priseljevanja in sklenila, da bo poglobljeno sodelovanje med Združenim kraljestvom in Francijo osrednjega pomena za nadaljnji napredek v tej zadevi in ​​pomoč pri razbijanju več tihotapskih mrež, ki urejajo prehode z čolnom preko Rokavskega preliva.

Ekologi besni ob slikah na vodnem skuterju

Sandrine Rousseau, poslanka stranke Evropa-Ekologija-Zeleni, je predsednika obtožila "nerazumevanja" podnebnih sprememb. Ko so se pojavile slike pustolovskega predsednika Macrona na vodnem skuterju, je gospa Rousseau, ki se opisuje kot "ekofeministka", dejala: "To potrjuje ta vtis, da ne razume globalnega segrevanja. In danes je zločin ne razumeti."