Hude obtožbe

Kitajska: Končni cilj je zlom Rusije

M.K.
10. 8. 2022, 18.58
Posodobljeno: 10. 8. 2022, 22.01
Deli članek:

Ukrajina naj bi s torkovim napadom na rusko vojaško bazo na Krimu začela obsežno protiofenzivo. Kitajska vztraja, da je cilj Združenih držav, ki so glavni krivec za vojno, popolni zlom Rusije.

Profimedia
Prizor iz Donecka

Ukrajinska vojska je po torkovih eksplozijah na ruski bazi Sari v osrčju Krima sporočila, da je v zadnjih 24 urah uničila devet ruskih letal. Po poročanju britanskega Guardiana pa ukrajinske zračne sile neuradno ocenjujejo, da bi lahko v letalski bazi popolnoma uničili do devet ruskih letal.

V eksplozijah, za katere Rusija trdi, da je prišlo zaradi detonacije streliva, je umrla ena oseba, 13 je ranjenih, več deset hiš v okolici vojaške baze pa je poškodovanih.

Začetek ukrajinske protiofenzive?

Eksplozije v ruski vojaški bazi na Krimu bi lahko pomenile začetek ukrajinske protiofenzive na jugu države in nov preobrat v vojni. To sta uglednemu bruseljskemu mediju Politico zatrdila dva visoka neimenovana ukrajinska funkcionarja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po včerajšnjem napadu dejal, "da ruska vojna proti Ukrajini in celotni svobodni Evropi začela s Krimom in se bo tudi končala na Krimu".

Ukrajinski obrambni minister je javno zavrnil odgovornost za napad. Dejal je le, "da je nevarno kaditi v bližini eksploziva".

Kitajska Cilj ZDA je zlom Rusije

Kitajski veleposlanik v Moskvi Zhang Hanhui je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo agencijo TASS Združene države obtožil, da so s stalni širjenjem zveze Nato Rusijo spravili v kot.

"Kot začetnik, glavni hujskač in gonilo ukrajinske krize, ne le, da je Washington Rusiji podtaknil sankcije brez primere, ampak še vedno oskrbuje Ukrajino z orožjem in drugo vojaško opremo," je po poročanju hrvaškega Indexa dejal Zhang. "Končni cilj je z dolgotrajno vojno in najstrožjimi sankcijami izčrpati in zlomiti Rusijo," je še dodal veleposlanik.