»žilavi«

Kim Džong Un Putinu za spopad z Ukrajino ponudil »100.000 prostovljcev«

R.T.
10. 8. 2022, 07.57
Posodobljeno: 10. 8. 2022, 12.50
Deli članek:

Ruski vojaški analitik meni, da Kremelj ponujene pomoči ne bi smel zavrniti.

Profimedia
Severna Koreja naj bi se po številu aktivnih vojakov ponašala s četrto največjo vojsko na svetu.

Kot je za rusko državno televizijo nedavno povedal ruski vojaški analitik Igor Koročenko, je Severna Koreja svoji zaveznici Rusiji pripravljena poslati 100.000 svojih vojakov, ki bi pomagali v vojni z Ukrajino. Na pomoč pri sanaciji škode naj bi bili pripravljeni priskočiti tudi severnokorejski gradbeni delavci.

Koročenko, ki je severnokorejske vojake opisal kot »žilave, nezahtevne in motivirane,« meni, da v Kremlju ne bi smeli zavrniti »roke, ki jo je proti nam iztegnil Kim Džong Un »Če so severnokorejski prostovljci s svojimi artilerijskimi sistemi, bogatimi izkušnjami s topništvom in večcevnimi raketometi večjega kalibra, izdelanimi v Severni Koreji, pripravljeni sodelovati v konfliktu, dajmo zeleno luč njihovemu prostovoljskemu vzgibu,« je še dejal.

Po ocenah newyorške neodvisne organizacije Svet za zunanje zadeve (CFR) se Severna Koreja ponaša s četrto največjo vojsko na svetu, ki naj bi jo sestavljalo skoraj 1,3 milijona aktivnih vojakov. Še 600.000 naj bi jih bilo med rezervisti. Britanski Independent medtem poroča, da naj bi se glede na poročilo iz Južne Koreje v Severni Koreji že pripravljali na napotitev svoje delovne sile na območje Donbasa na vzhodu Ukrajine, kjer naj bi pomagali pri obnovi infrastrukture.