Eksplozije

VIDEO: Ukrajina trdi, da je napadla vojaško bazo na Krimu

Mihael Korsika
9. 8. 2022, 16.57
Posodobljeno: 9. 8. 2022, 19.33
Deli članek:

Nekaj minut pred pol četrto uro popoldan je v bližini ruske zračne baze na Krimu odjeknilo najmanj 12 eksplozij. Ukrajina trdi, da je vojaško oporišče napadla z raketami, medtem ko Rusi zatrjujejo, da je prišlo do eksplozij streliva.

Twitter
Twitter

Namestnica ukrajinskega premiera Irina Vereščuk preko službenega Telegram kanala pripisala napadu ukrajinske vojske. "Današnje eksplozije v Novofedorovki so samo še en pokazatelj, komu pripada Krim. Pripada Ukrajini, je zapisala namestnica premiera.

Socialna omrežja so okoli pol četrte ure popoldan preplavile fotografije in video posnetki, na katerih so vidne eksplozije in stebri dima, ki se dvigajo v zrak v bližini baze pri vasi Novofedorivka na zahodni obali krimskega polotoka.

Guverner Krima Sergej Aksjonov je kasneje potrdil, da je zaradi eksplozij ena oseba umrla. Po zadnjih podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva naj bi bilo ranjenih šest ljudi, vključno z otrokom, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

"Za zagotovitev varnosti infrastrukturnih objektov in prebivalstva so bili poostreni vsi potrebni ukrepi," je še dodal.

Ministrstvo za obrambo je najprej sporočilo, da letališče ni bilo tarča napadov, vzrok eksplozij pa še preučujejo. Po kasnejših navedbah ministrstva, naj bi do eksplozij prišlo zaradi denotanacije streliva v bazi. 

Ukrajinska vojska po drug strani zatrjuje, da so eksplozije posledica njihovega napada na vojaško oporišče, 

Rusko obrambno ministrstvo je po poročanju tamkajšnjih medijev sprva sporočilo, da v eksplozijah ni bil nihče poškodovan, prav tako naj bi ne bi bilo poškodovano nobeno letalo, niti letališka steza v vojaški bazi. 

Video posnetki prikazujejo serijo obsežnih eksplozij pri zračni bazi Saki, ki je od ruske frontne linije na jugu Ukrajine oddaljena približno 200 kilometrov. Zračno oporišče predstavlja predvsem podporo ruski črnomorski floti.

Če je dejansko prišlo do napada na rusko vojaško bazo na Krimu je po oceni vojaških strokovnjakov to zelo pomemben trenutek v vojni, saj so bile najverjetneje uporabljene balistične rakete. To bi dokazovalo tudi uspešnost ukrajinskih napadov na položaje ruske protizračne obrambe, ki ni bila sposobna prestreči balističnih raket, poroča britanski časnik Guardian.

“Kar delajo Ukrajinci je izredno pomembno. S tem, ko so pokazali, da so sposobni zadeti Krim, bodo razredčili rusko obrambo. Rusiji bodo morali sedaj varovati ogromno področje za frontnimi linijami," je po napadu zapisal profesor za strateške študije na Univerzi v St. Andrewsu Phillips O’Brien.