Gre že za tretje srečanje slovenskega predsednika republike s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoğanom v zadnjem letu. Pahor se je z Erdoganom srečal septembra lani ob zasedanju generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku.

Na povabilo turškega predsednika se je marca udeležil diplomatskega foruma v turškem mestu Antalya, kjer se je Pahor zavzel za takojšnjo prekinitev ognja v Ukrajini in diplomatsko rešitev. Predsednika sta se v Antaliji še dogovorila, da se bosta redno posvetovala o napredku v pogajanjih med Ukrajino in Rusijo, ki jih gosti Turčija. Prvi telefonski posvet sta Pahor in Erdogan opravila aprila.

Pahor častni gost na posvetu turških diplomatov

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, današnji in jutrišnji obisk predstavlja nadaljevanje političnega dialoga, utemeljenega v Deklaraciji o strateškem partnerstvu, ki sta jo 3. marca 2011 podpisala Pahor in Erdoğan. Prvi kot predsednik slovenske vlade in drugi kot predsednik turške vlade.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo imel v okviru državniškega obiska na posebno povabilo Erdogana osrednji nagovor za udeležence letnega posveta turških diplomatov. Na posvetu bo Pahor spregovoril o globalnih varnostnih izzivih po napadu Ruske federacije na Ukrajino.

Glavne teme pogovorov med predsednikoma bodo dvostransko sodelovanje s poudarkom na krepitvi gospodarskega sodelovanja ter medsebojnih investicij, sodelovanje v okviru regionalnih in mednarodnih organizacij, položaj v državah Zahodnega Balkana ter položaj v državah Bližnjega vzhoda.

V uradni delegaciji predsednika republike bosta še minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in državni sekretar z ministrstva za zunanje zadeve Marko Štucin. Gospodarsko sodelovanje med državama se krepi. Blagovna menjava med državama je že leta 2019 presegla v Deklaraciji o strateškem partnerstvu začrtani cilj ene milijarde evrov. Priložnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja so predvsem na področju gradbeništva, v energetiki, turizmu, prometu in logistiki, pa tudi pri informacijsko-komunikacijskih tehnologijah, okoljevarstvu, gozdarstvu in kmetijsko živilski industriji idr.

Med obiskom na Portugalskem prejel častni doktorat

Slovenskemu predsedniku republike Borutu Pahorju so konec letošnjega leta zaključuje drugi in s tem zadnji mandat predsednika države. Letos je Pahor opravil več obiskov državnikov v tujini. Prva pot ga je februarja vodil v Vatikan, kjer se je sestal s papežem Frančiškom. Dan pred obiskom Svetega sedeža se je Pahor v Rimu sestal še s predsednikom Italije Sergiom Mattarello. Na povabilo portugalskega predsednika Marcela Rebela de Souse je nato odšel na Portugalsko, kjer je prejel častni doktorat Univerze v Lizboni za njegova prizadevanja za spravo in za skupni Evropski projekt. Pahor je marca odšel še na uradni obisk na Ciper in na dvodnevna obiska v Avstrijo in Katar.

Konec aprila je Pahor odpotoval na delovni obisk v Berlin, kjer se je sestal s predsednikom Zvezne republike Nemčije Frank-Walterjem Steinmeierjem. Prav tako aprila je na povabilo hrvaškega predsednika Zorana Milanovića odšel v Zagreb na popoldanski delovni obisk. Predsednik Republike Slovenije se je maja mudil na uradnem obisku na Poljskem, kjer ga je gostil tamkajšnji predsednik Andrzej Duda.