Zaporožje

Prebivalci ukrajinske regije bodo odločali o priključitvi k Rusiji

M.K./STA
8. 8. 2022, 16.09
Posodobljeno: 8. 8. 2022, 16.32
Deli članek:

Pet mesecev in pol po začetku Ruskega napada na Ukrajino je vodja proruske lokalne uprave v ukrajinski regiji Zaporožje podpisal odredbo za izvedbo referenduma o priključitvi regije Rusiji.

sta
/

"Podpisal sem odredbo osrednji volilni komisiji, da začne priprave na referendum o priključitvi regije Zaporožje k Rusiji," je po poročanju ruske državne tiskovne agencije Tass na forumu Skupaj smo z Rusijo dejal Balicki.

"Prebivalci Zaporožja in Rusije en narod"

Odlok o izvedbi referenduma je sicer prebral član glavnega sveta vojaško-civilne uprave regije Vladimir Rogov, ki je poudaril, da so prebivalci Zaporožja in Rusije en narod.

"Mi, udeleženci foruma, izjavljamo, da svojo prihodnost gradimo na tem, da bomo skupaj z Rusijo. Prišel je čas za ponovno vzpostavitev zgodovinske pravičnosti. Prepričani smo, da bo regija Zaporožje kot članica Rusije zaščitena pred kakršnimi koli posegi," je Rogov po navedbah agencije Tass med drugim prebral iz resolucije.

Večino regije Zaporožje so kmalu po začetku invazije zasedle ruske sile, ki pa ne obvladujejo istoimenske regionalne prestolnice.

Regija Zaporožje je zadnje dni v središču pozornosti javnosti, saj je območje tamkajšnje jedrske elektrarne deležno obstreljevanja. Tako Rusija kot Ukrajina ena drugo obtožujeta napadov na nuklearko, ki je pod nadzorom ruskih sil, medtem ko so Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IEAE) in Združeni narodi izrazili zaskrbljenost zaradi dogajanja v zvezi z elektrarno in opozorili na tveganje za jedrsko nesrečo.

Napovedan še en referendum

Proruska vojaška uprava, ki upravlja z okupirano pokrajino Herson, je konec junija razkrila, da se pripravlja na izvedbo referenduma o priključitvi k Rusiji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer že aprila napovedal, da Rusija v dveh okupiranih regijah načrtuje referendum o neodvisnosti. Ob tem je obtožil Rusijo, da namerava "ponarediti" referendum o neodvisnosti v regijah Herson in Zaporožje.