Počitnice mu ne gredo po načrtih

Viktorju Orbanu se je pred Visom pokvaril gumenjak, s čolnom so ga vlekli na obalo

E. J.
8. 8. 2022, 14.31
Posodobljeno: 8. 8. 2022, 14.59
Deli članek:

Madžarskemu premierju Viktorju Obranu se je na Visu pokvaril gumenjak, zato so ga skupaj z ženo in telesnim stražarjem s čolnom pripeljali na Vis na večerjo. Hrvati in Madžari pa s humorjem spremljajo premierjeve počitnice.

instagram/konoba gajeta
Viktor Orban v pisani poletni srajci v restavraciji na Braču.

Čeprav je pred 2 letoma madžarski premier Viktor Orban dejal "Več Balatona, manj Jadrana", s čimer je skušal svoje rojake odvrniti od dopustovanja na hrvaški obali in jih zadržati znotraj svojih meja, pa Madžari kljub temu masovno letujejo na hrvaški obali, kot tudi sam Orban, ki je že istega leta letoval na Mljetu. Tudi letos se je odločil za počitnice na Hrvaškem, kjer pa ni šlo vse po načrtih. Nekdanji sodelavec časnika Slobodna Dalmacija Boris Vrkić je namreč objavil fotografijo, kjer je skupaj z madžarskim premierjem na  čolnu v zalivu Rukavac na Visu, in pojasnil: »Pokvaril se mu je gumenjak, zato sem njega, ženo in osebnega stražarja odpeljal na obalo. Bili so dobre volje. Priporočil sem jim gospoda Jankova ali Bebo, v čigar restavraciji so uživali v morski hrani.« Menda zaposleni v restavraciji niso vedeli, da jih obiskuje premier, in so bili nemalo presenečeni, ko so izvedeli, kdo je bil na kosilu. 

Pred tem je Orban obiskal še otok Brač, kjer se je v pisani srajci prav tako fotografiral z lastniki gostilne Gajeta v Milni na Braču, ki pa so se malce zmotili v podpisu fotografije, saj so napisali, da jim je bilo čast gostiti predsednika Madžarske, gospoda Viktorja Orbana.

Madžari se zabavajo na premierjev račun

Madžari pa so kmalu po tej preplavili Instagram profil gostilne na Braču, ki si je naredila najboljšo možno reklamo, saj ji je število sledilcev gromozansko naraslo, pisali pa so: "Bratje Hrvati, držite ga, ne pustite mu, da se vrne domov !" in pa: »Bodite previdni! Morda ne bodo mogli plačati računa. Na računu po uradnih podatkih o premoženju ni ne forintov ne evrov,« so odzive iz madžarščine prevedli pri Slobodni Dalmaciji.

Bobo
Viktor Orban kljub temu, da svoje državlčjane poziva, naj ne letujejo na Jadranu, ampak na Balatonu, skoraj vsako leto obišče katerega id Jadranskih otrokov, letos sta to Brač in Vis.

Tako pa so Hrvati zabavali na Orbanov račun

Zapisali so še, da so veseli, da se je Orban to poletje odločil za počitek na Jadranu, čeprav je letos spomladi dejal, da njegova država ne bi imela težav z embargom na uvoz ruske nafte, če jim  "ne bi vzeli morja". S tem je očitno namigoval na hrvaško obalo, katere deli so bili nekoč del Madžarske. »Tisti, ki imajo morje in pristanišča, imajo možnost pripeljati naftne tankerje. Če nam ne bi vzeli morja, bi imeli tudi pristanišča,« je takrat zatrdil Orban, Hrvaška pa je ostro obsodila izjavo premierja madžarske vlade. Nato se je javnost, tako hrvaška kot madžarska, nekaj dni zabavala z napisom pred lokalom Tuna na Pelješcu. Lastnik te restavracije, ogorčen nad Orbanovimi izjavami, je zapisal: "Ne strežemo Madžarov. Niste dobrodošli na svoji plaži". Na vrata mu je kmalu potrkala policija in mu je zagrozila s kaznijo 200 tisoč kun, čeprav je moški razložil, da je vse skupaj šala.