Zagonetka

Alpski ledeniki vračajo trupla. Gre za pogrešanega poslovneža, morda pogrešano Japonko?

S.R.
8. 8. 2022, 12.16
Deli članek:

Alpski ledeniki, ki se zaradi podnebnih sprememb talijo vse hitreje, so prejšnji teden izkašljali novo truplo. Oblasti v švicarskem kantonu Valais so zdaj pred uganko.

Profimedia
Na območju ledenika Aletsch, sicer največjega ledenika v Alpah, so prejšnji teden našli ostanke manjšega letala.

Prejšnjo sredo so na območju ledenika Stockji v bližini švicarske občine Zermatt odkrili posmrtne ostanke zaenkrat še neznane osebe. Identiteto pokojnika po poročanju švicarskega časnika Blick še ugotavljajo, a se že pojavljajo ugibanja, da bi lahko šlo za od aprila 2018 pogrešanega nemškega poslovneža Karla-Erivana Hauba. Po navedbah policije v Valaisu je kaj takega možno, čeprav so najdeni posmrtni ostanki na prvi pogled videti nekoliko starejši. Trenutno še vedno čakajo na izsledke obdukcije.

Na območju Valaisa po poročanju časnika sicer pogrešajo večje število oseb, ki so izginile v zadnjih desetletjih. Tako bi lahko šlo tudi za Matthewa Nislyja, ki je na območju izginil oktobra 2015. Takrat je štel 20 let, ko je 19. oktobra zjutraj zapustil stanovanje svojih starih staršev in se podal v gore, od koder pa se ni vrnil. Nikoli ga niso našli. V Valaisu je že avgusta 2001 izginil 49-letni nemški državljan Alfred Schmitt, ki so ga nazadnje videli v gorski koči približno 16 kilometrov od ledenika Stockji. Leto pred njim je tam izginila tudi takrat 28-letna japonska državljanka Junko Sato. Na gorsko pot se je domnevno podala sama in se ni vrnila.

Na novo najdbo so prejšnji teden naleteli tudi na ledeniku Aletsch v vzhodnih Bernskih Alpah, sicer največjem ledeniku v Alpah. Tam so gorski reševalci odkrili ostanke manjšega letala. »Od daleč se mi je zdelo, da gre za dva nahrbtnika,« je pojasnil Dominik Nellen. Pozneje se je izkazalo, da gre za ostanke letala ameriškega proizvajalca Piper, s katerim so leta 1968 strmoglavili trije švicarski državljani.