POŽAR PRI DEVINU

Zadnje informacije: evakuiran kamp, gasilcem pomaga dež

M. T. V./STA
6. 8. 2022, 16.06
Posodobljeno: 6. 8. 2022, 17.14
Deli članek:

Gost dim se vali daleč naokoli, mestne oblasti so prebivalce pozvale, naj ne zapuščajo domov.

Sašo Švigelj
Zagorelo je v bližini Devina.

Gasilcem je na pomoč priskočila narava, prišla je ploha in dež gasi pogorišče, poroča Primorski dnevnik. Stanje se izboljšuje, so ob 16.30 potrdili gasilci, in to bodisi zaradi dežja kot zaradi zelo številčnega posredovanja gasilskih ekip.

Na območju italijanskega Devina je nekaj čez poldne znova močno zagorelo. Za avtocestnim počivališčem, kjer je tudi bencinski servis, je zagorelo grmičevje, ogenj se je razširil in se z vetrom širi proti Sesljanu. Malo pred 15. uro je ogenj prečkal avtocesto in je zagorelo tudi na južni strani. Ob 15.30 so imeli gasilci pod nadzorom tisti del požara, ki se je približal hišam v Devinu. Ognjena stihija pa se širi proti tamkajšnjemu kampingu in morju, poroča Primorski dnevnik. Več gasilskih enot požar gasi s pomočjo dveh helikopterjev, napovedana je tudi pomoč kanaderja, ki je vzletel iz Genove.

Pristojne oblasti so odredile evakuacijo kampa v Sesljanu. Približno tisoč gostov selijo v nabrežinsko telovadnico. Devinsko-nabrežinski podžupan Mitja Petelin je po navedbah časnika zaprosil občane za pomoč in jih pozval, naj prinesejo vodo in hrano ter najnujnejše v telovadnico.

Gost dim se vali daleč naokoli, mestne oblasti so prebivalce na območju Devina po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa pozvale, naj ne zapuščajo svojih domov, v nasprotnem primeru pa so priporočili nošnjo zaščitne maske FFP2.

Na tem območju so se s požarom soočali že julija, ko je obsežen požar divjal tudi v Sloveniji, kjer še vedno velja nevarnost pred požari, na Primorskem pa je razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi. Se lahko ogenj znova razširi tudi na našo stran?