PRETRESLJIVO

Reševalci rekli, da so to normalni simptomi kovida, dve uri kasneje je umrl

M. T. V.
6. 8. 2022, 15.37
Posodobljeno: 6. 8. 2022, 15.44
Deli članek:

Umrl znan hrvaški novinar, ki ga kljub številnim klicem na urgenco in infekcijsko kliniko ter prihodu reševalcev niso želeli sprejeti v bolnišnico, čeprav je imel še druge bolezni in zato oslabljen imunski sistem.

YouTube
Vladimir Matijanić

Umrl je hrvaški novinar Vladimir Matijanić, star petdeset let, po medijih pa je zaokrožila pretresljiv dnevnik njegovih zadnjih dni in ur, ki ga je zapisala njegova partnerka, tudi novinarka Andrea Topić, da bi ljudje izvedeli, kaj se je zgodilo.

Povedala je, da je v torek, 2. avgusta, dobil vročino in se slabo počutil, test mu je pokazal pozitiven rezultat na kovid, zato sta odšla na splitsko urgenco. Vladimir je imel namreč oslabljen imunski sistem, saj je bolehal za Sjögrenovim sindromom, imel bolezen pljuč, poleg tega pa še sum na dve avtoimunski bolezni, zato se tudi ni smel cepiti proti kovidu-19. Na urgenci so dejali, da jim je zmanjkalo zdravila, ki ga sicer predpišejo kroničnim bolnikom, da zmanjšajo možnost težjega poteka kovida, tudi se jim ni zdel primeren za hospitalizacijo, zato so ga z lekadoli, vitamini in zdravilom za avtoimunske bolezni poslali domov.

Dva dni se je boril z visoko vročino, vedno slabše se je počutil, težko je požiral, tako je bil šibak, da je komaj zmogel do stranišča. »V teh dveh dneh smo vsaj desetkrat klicali prvo pomoč in zahtevali, naj ga odpeljejo v bolnišnico,« piše Andrea. A so jima ves čas ponavljali, da ni razloga, da bi ga sprejeli v bolnišnico, ker so to normalni simptomi kovida.

Nato je postalo še huje, ni mogel več jesti, piti, se premikati, ni več prišel do stranišča, izkašljeval je gosto sluz, strašansko so ga bolele mišice. Na nujni pomoči spet isti odgovori in dodatek, naj pač opravlja potrebo v kahlico, če ne more do stranišča.

Po vztrajanju je zgodaj popoldne le prišel rešilec, dobil je injekcijo, v bolnišnico pa ga še vedno niso želeli prepeljati. »Ni potrebe, to so normalni simptomi kovida, naj čim več pije in je slane palčke,« sta svetovala reševalca. »Ne more jesti? Naj se potrudi,« sta še pribila, zavrnila, da bi mu dala vsaj infuzijo, in odšla.

Dve uri kasneje Vladimir ni mogel več dihati, stopala so mu pomodrela zaradi pomanjkanja cirkulacije krvi, v obraz je postal siv. Tokrat se reševalci takoj odzovejo na klic, vrne se ista ekipa, bolničarja ga želita prestaviti na nosila, da bi ga odnesla do reševalnega vozila in nato končno v bolnišnico, a v tistem je petdesetletnik prenehal dihati. Oživljala sta ga več kot eno uro, a neuspešno. »Ista človeka, ki sta dve uri prej odvrnila, da mu ni nič in da mu ni treba v bolnišnico,« je besna Andrea.

Zaradi njenega zapisa se je zdaj oglasil hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš in obljubil, da bo zahteval poročilo in uvedel inšpekcijsko preiskavo, ki bo ugotovila okoliščine Vladimirjeve smrti oziroma ali je bilo ukrepanje v skladu s predpisanimi postopki. A to pokojnika ne bo vrnilo. »Nič mi ga ne more vrniti. Ne meni, ne edinca njegovim čudovitim staršem,« je strta njegova partnerka.

Njen celoten zapis lahko preberete tukaj: