Ministrstvo za zdravje območja Gaze je sporočilo, da je med smrtnimi žrtvami tudi petletna deklica.

gaza 2profimedia-0712214802
profimedia
Palestinci žalujejo za truplom deklice (5), ki je bilo ubito v izraelskem zračnem napadu na mrtvašnico bolnišnice v mestu Gaza danes, 5. avgusta 2022. Izraelska vojska je danes sporočila, da je začela zračne napade na Gazo, čemur so bili priča Palestinci v središču mesta.

V napadu je bilo ubitih najmanj osem ljudi, najmanj 44 pa ranjenih, še navaja dpa, ki se sklicuje na palestinske vire. Ti so še povedali, da so videli več napadov, enega tudi v središču mesta Gaza.

gaza 3profimedia-0712231336
profimedia
Po današnjem izraelskem zračnem napadu na mesto Gaza danes se iz stavbe dviga dim.

Tam naj bi izraelske zračne sile napadle stanovanje v desetnadstropni poslovni zgradbi. S strehe se je popoldne dvigal visok steber dima. O napadih so poročali tudi iz Han Junisa na jugu območja Gaze. Po navedbah zdravstvenega ministrstva v Gazi, ki je pod nadzorom skrajnega gibanja Hamas, je bilo tam ranjenih več Palestincev.

Ubit tudi eden voditeljev Gibanja Islamski džihad

Izraelska vojska je v izjavi potrdila, da je danes izvedla napade na območju Gaze in navedla, da je bila operacija usmerjena proti skupini Islamski džihad. Ob tem so še sporočili, da je bilo v napadih ubitih 15 skrajnežev in opozorili, da operacija proti Islamskemu džihadu še ni končana.

Iz skupine pa so sporočili, da je bil v napadu ubit eden njihovih voditeljev. "Gibanje Islamski džihad v Palestini in njegovo vojaško krilo, brigade al Kuds, žalujeta za velikim džihadističnim poveljnikom Tajserjem al Džabarijem 'Abu Mahmudom', ki je bil ubit v sionističnem atentatu v Gazi," so zapisali v izjavi.

Oblasti menda prejele namig glede napada na Gazo

Izraelski premier Jair Lapid je v sporočilu dejal, da je šlo pri operaciji za "odstranitev konkretne grožnje proti izraelskim državljanom". Izraelska vlada ne bo dovolila, da teroristi grozijo državljanom, je še dejal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa. V ponedeljek je bil v izraelski protiteroristični operaciji na Zahodnem bregu aretiran vodja Islamskega džihada Basem Sadi, nakar so brigade al Kuds zagrozile s povračilnimi ukrepi. Po aretaciji je Izrael zaradi povečanja napetosti zaprl vse prehode v Gazo in dvignil pripravljenost. Oblasti naj bi po poročanju izraelskih medijev prejele konkreten namig glede morebitnega napada iz Gaze.