Srečanje v Sočiju

Putin pravi, da mora biti Evropa Turčiji hvaležna za oskrbo z ruskim plinom

G.G./STA
5. 8. 2022, 17.05
Posodobljeno: 5. 8. 2022, 17.08
Deli članek:

Redki voditelji držav se v teh dneh na štiri oči srečajo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Danes je z njim v Sočiju kramljal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Profimedia
Prisrčno rokovanje Putina in Erdogana.

Prva moža Rusije in Turčije sta pripravila vse potrebno za podpis sporazuma o krepitvi trgovinski in gospodarskih vezi.

"Upam, da bomo danes lahko podpisali ustrezen memorandum o razvoju naših trgovinskih in gospodarskih vezi," je dejal Putin ob začetku njunih pogovorov, tudi Erdogan upa, da bo danes odprl novo stran v odnosih med Ankaro in Moskvo.

Putin se je turškemu predsedniku danes zahvalil za njegovo vlogo pri sklepanju dogovora o izvozu ukrajinskega žita iz pristanišč v Črnem morju. Sklenjeni dogovor vključuje namreč tudi rešitev glede izvoza ruske hrane in gnojil na svetovne trge. Rusija in Ukrajina sta dogovor podpisali konec julija v Istanbulu ob posredovanju Združenih narodov, pomembno vlogo pa je pri tem odigrala tudi Turčija.

Ruski predsednik je pohvalil tudi projekt plinovoda TurkStream (Turški tok) in dejal, da mora biti Evropa hvaležna Turčiji za nemoteno oskrbo z ruskim plinom. Plinovod je po Putinovih besedah ena najpomembnejših poti za dobavo ruskega plina v Evropo in "deluje nemoteno".

V delegaciji tudi Kadirov

Po pogovorih obeh voditeljev na štiri oči se jima bosta pridružili še delegaciji. V turški sta med drugim ministra za zunanje zadeve in obrambo, v ruski pa tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov.