Za vzpon na Mount Blanc

Varščina za alpiniste: za reševanje 10 tisoč, za pogreb pa 5 tisoč evrov

E.J./STA
5. 8. 2022, 15.42
Posodobljeno: 5. 8. 2022, 16.20
Deli članek:

Razmere na najvišji evropski gori so zaradi vročine in s tem povezanih plazov in talečih se ledenikov tako nevarne, da se je pojavila pobuda za varščino pred vzponom na goro.

profimedia
Župan je posebej oštel t.i. "psevdoalpiniste, ki se odpravijo plezat s smrtjo v nahrbtnikih" - to so tisti, ki se na vzpon na najvišjo evropsko goro odpravijo bili oblečeni v kratke hlače in obuti v športne copate.

Župan vasi Saint-Gervais Jean-Marc Peillexob vznožju gore Mont Blanc je ocenil, da so razmere na gori tako nevarne, da bi morali alpinisti pred vzponom plačati 15.000 evrov varščine, s čimer bi krili stroške morebitnega reševanja in pogrebov. Mont Blanc je s 4807 metri najvišja gora v Evropi. Dejal je še, da tisti, ki ne upoštevajo opozoril in se na Mont Blanc vzpenjajo po priljubljeni, toda nevarni stezi z imenom Gouter, igrajo "rusko ruleto". Zaradi vročinskega vala se je namreč na gori močno povečalo število skalnih podorov.

profimedia
Letos je več alpinistov, ki opozoril o povečanih skalnih podorih ne jemljejo resno, zato župan ene izmed francoskih vasi pod Mount Blancom razmišlja o varščini za alpiniste - da stroškov reševanja in pogreba ne bi nosili davkoplačevalci.

Za reševanje 10 tisoč, za pogreb pa 5 tisoč evrov

Peillex je dejal, da povprečen strošek reševanja alpinistov v težavah znaša 10.000 evrov, strošek pogreba pa 5000 evrov. "Nesprejemljivo je, da bi te stroške morali kriti francoski davkoplačevalci," je zapisal v izjavi, objavljeni na občinski spletni strani.
Dejal je še, da gorski vodniki ne bodo več vodili plezalcev po poti Gouter iz vasi Saint-Gervais ali bližnjega alpskega letovišča Chamonix. Njihova odločitev naj bi veljala najmanj do sredine avgusta, do nadaljnjega pa so zaprli tudi dve gorski koči na Mont Blancu.

profimedia
Vročinski valovi se poznajo tudi na Mount Blancu, saj je več plazov zaradi taljenja ledenikov.

Tudi na Mount Blanc v športnih copatih

Peillex je ob tem ostro oštel nekatere "psevdoalpiniste, ki se odpravijo plezat s smrtjo v nahrbtnikih". Povedal je, da so 30. julija na gori našli skupino Romunov, ki so bili oblečeni v kratke hlače in obuti v športne copate ter se kljub opozorilom policije niso hoteli vrniti v dolino.
Pomanjkanje snega in izredna vročina letošnjega poletja sta destabilizirala skalnate površine v Alpah. taljenja ledenikov in plazovzaradi taljenja ledenikov povečala tudi nevarnost plazov. Masiv Mont Blanc ima v Franciji in Italiji 11 vrhov, višjih od 4000 m, in vsako leto privabi več sto tisoč turistov.