Nepremičninska kriza na Kitajskem

Ob nakupu stanovanja dobite še 100 kilogramskega prašiča za darilo

E. J.
4. 8. 2022, 19.26
Posodobljeno: 4. 8. 2022, 20.09
Deli članek:

Kupcem nepremičnine so na voljo svinjina, pšenica in čebula, ki se sprejemajo kot depozit. Kaj pa bi morebitni pok nepremičninskega balona na Kitajskem pomenil za svet?

profimedia
Kitajski Poly Real Estate je vodil tržno kampanjo, v kateri je kupcem obljubil 100-kilogramskega prašiča kot darilo, če bodo kupili nepremičnino v njihovem stanovanjskem projektu v mestu Lianyungang v vzhodni provinci Jiangsu. Podjetje je strankam ponudilo celo zakol prašiča.

Kitajsko nepremičninsko megapodjetje Evergrande ni ponudilo načrta za prestrukturiranje dolga, čeprav je upnikom obljubilo, da bo to storilo do 31. julija. Podjetje zaradi skupnega dolga 300 milijard dolarjev imenujejo tudi najbolj zadolženo nepremičninsko podjetje na svetu. Takšen razvoj dogodkov dodaja novo plast negotovosti sicer že večplastni zgodbi o nepremičninsko-finančni krizi na Kitajskem, katere velik del je Evergrande - ogromno podjetje z več kot 120 tisoč zaposlenimi, 70 milijardami dolarjev letnega prihodka in več kot 1300 nepremičninskimi projekti v 280 različnih mestih.

profimedia
Kitajsko nepremičninsko megapodjetje Evergrande se je znašlo v dolgovih, menda največjih na svetu.

Iz nepremičninskega še v finančni sektor

Kot poroča hrvaški portal Index, se težave v kitajskem nepremičninskem sektorju širijo kot požar in Evergrande je ena od žariščnih točk. V zadnjem času se je tako požar razširil še na finančni sektor, ki je tesno povezan z nepremičninami. Posredovati je moralaKomunistična partija, ker je prišlo do protestov nezadovoljnih malih kupcev nepremičnin, nekateri pa so prenehali odplačevati posojila bankam za nepremičnine, katerih gradnja se je zavlekla.

Državljani zavračajo plačilo posojil za nepremičnine, ki niso bile zgrajene

Kupci po vsej Kitajski, navadni državljani in mali vlagatelji, so začeli zavračati odplačilo posojil za nakup nepremičnine, ker veliko projektov zamuja. Roki gradnje se zaradi pomanjkanja likvidnosti zamikajo, občani pa ne želijo plačevati obrokov posojila za še neizgrajeno nepremičnino. Standardni način za nakup nepremičnine na Kitajskem je, da jo kupite, ko gradnja še poteka, pogosto še preden se gradnja sploh začne. Do izgradnje nepremičnine se je del naložbe zaradi rasti cen že povrnil. Pravzaprav se bolj splača kupiti čim prej – če je treba še pred dejansko gradnjo – po nižji ceni. To je podjetjem omogočilo, da so del gradnje financirale s prodajo nepremičnin, še preden so bile zgrajene. Seveda je to bolj donosno, kot če si podjetje za financiranje projekta izposodi denar pri bankah.

Izigrani kupci

Težava nastane ob zamujanju rokov gradnje, zaradi česar se kupci počutijo izigrane, in ko cene nepremičnin padajo, kar pomeni, da so kupci pred gradnjo plačali več, kot je nepremičnina vredna, ko je bila zgrajena.
To se dogaja zadnje mesece, zato mnogi nočejo nadaljevati vračanja posojil, ki so jih pri bankah najeli za nakup še neizgrajenih nepremičnin.

Ustavljena plačila

Od aprila letos so štiri regionalne banke v regiji Henan in ena v regiji Anhui ustavile vsa plačila. Čeprav so se sprva izgovarjali na tehnične težave, se zdi, da je vseeno šlo za prevaro. To je povzročilo proteste pred zgradbo podružnice Ljudske banke Kitajske v mestu Zhengzhou, ki so jih oblasti nasilno zatrle. Del položnic bo državljanom plačala država, mnogi pa bodo ostali brez življenjskih prihrankov.

Hrana kot depozit

Kupcem nepremičnine so na voljo svinjina, pšenica in čebula, ki se sprejemajo kot depozit - in ni šala. Razmere so očitno dovolj zaskrbljujoče, da so nekatere regionalne nepremičninske družbe objavile, da bodo sprejemale depozite za nakup nepremičnin v žitu in čebuli. Zlasti Central China Management, ki je sestrsko podjetje Central China Real Estate, največjega nepremičninskega podjetja v provinci Henan, je objavilo, da bo sprejelo predujme pšenice za hiše v okrožju Minquan.
Pred tem je isto podjetje objavilo oglas v okrožju Qi v isti provinci, da bo sprejelo čebulo kot depozit. Provinca Henan je središče pridelave pšenice in čebule, zato so želeli kmetom olajšati vlaganje v nepremičnine.
Bolj bizarno ali pa morda bolj inovativno je Poly Real Estate vodil tržno kampanjo, v kateri je kupcem obljubil 100-kilogramskega prašiča kot darilo, če bodo kupili nepremičnino v njihovem stanovanjskem projektu v mestu Lianyungang v vzhodni provinci Jiangsu. Podjetje je strankam ponudilo celo zakol prašiča.

Uporabili celo priljubljeno pujso Pepo

"Kupite hišo in pridobite pujso 'Peppo'. Dosezite dobro življenje v enem koraku," je pisalo v oglasu, ki so ga objavili na WeChat računu podjetja, pri čemer so za prašiča uporabili priljubljeno britansko risano junakinjo. Glas o inovativnih metodah se je hitro razširil po medijih in družbenih omrežjih na Kitajskem, nekoliko kasneje pa so o novici poročali tudi mediji z Zahoda.

Opozorilo: če bo Kitajska upočasnila, se bo upočasnil ves svet

Kitajska je ogromna država z dvakrat več delovne sile kot v EU in ZDA skupaj. Je tudi neformalna »tovarna sveta«, eden od motorjev rasti svetovnega gospodarstva. Zato ima vse, kar se dogaja na Kitajskem, globalne posledice. Kitajske oblasti so letos opustile ciljanje na stopnjo gospodarske rasti, čeprav so v začetku leta poudarjale cilj 5,5-odstotne rasti BDP. 
Vztrajanje pri strategiji »Nič covida« je od začetka leta povzročilo občasne zapore velikih industrijskih mest in regij. To resno moti ne le nepremičninski in finančni sektor, temveč tudi industrijsko proizvodnjo, trgovino na debelo in drobno ter izvoz.
Težko je ugotoviti, v kolikšni meri so za težave z nepremičninami odgovorne politike karanten in zaklepanja ljudi, v kolikšni meri pa je preprosto vprašanje 'izpihovanja balona'. Konec leta 2021 je vlada sama na Kitajskem uvedla določene politike za zmanjšanje zadolženosti in boljši nadzor nad ogromnim nepremičninskim trgom, a takrat niso pričakovali, da se bo covid-19 leta 2022 vrnil.
Zaključimo lahko, da so razmere v ZDA in EU nestabilne, svetovna recesija je vse bolj verjetna, morebitni pok nepremičninskega balona na Kitajskem pa bi svet zagotovo pahnil v globoko krizo.