Čez 30 stopinj

Ko zavre Sredozemsko morje, lahko sledijo izjemno močne nevihte

R.T.
3. 8. 2022, 20.02
Posodobljeno: 4. 8. 2022, 17.20
Deli članek:

Temperatura Tirenskega morja se je na območju Eolskih otokov, ki ležijo ob severni obali Sicilije, povzpela do 31 stopinj Celzija. Tudi morje ob slovenski obali je zelo toplo, zadnje dni beležijo od 27 do 28 stopinj.

Profimedia
Novembra lani je tornado besnel po mestu Modica na jugovzhodu Sicilije.

Strokovnjaki so si enotni, da je Sredozemsko morje za začetek avgusta pretoplo. Do 30 stopinj se je na določenih območjih ob daljših vročinskih valovih doslej segrelo le v drugi polovici avgusta. Letos pa v v večini Italije ni deževalo že nekaj mesecev ali pa je padlo le nekaj kapljic, zato so že konec julija zabeležili rekordno visoke temperature morja, tudi 31 stopinj Celzija. Odklon od povprečne temperature pa je ponekod od 4 do 5 stopinj.

Če se bo podobno vreme nadaljevalo še avgusta, gre v drugi polovici septembra in oktobra, ko bo nastopilo bolj nestabilno vreme, pričakovati zelo močne nevihte, ki lahko sežejo tudi v Slovenijo, če bo ciklon, ki praviloma nastane v Genovskem zalivu, prineslo do severnega Jadrana.

Iz nadpovprečno toplega morja se bo dvigal vlažen zrak, ki bo bistveno toplejši od že ohlajene okolice. Meteorološki aksiom pravi, da večja ko je temperaturna razlika med dvigajočim se zrakom in okolico, močnejše oziroma hitrejše je dviganje. Ko se zrak v višini ohladi na temperaturo rosišča, nastane oblak, kapljice rastejo, nastanejo tudi ledeni kristalčki…in že se padavine (dež in toča) usujejo proti tlom. Če so prisotni še drugi dejavniki, so lahko nevihte tudi ekstremne.