Obisk Pelosijeve bi bil najvišji ameriški obisk na Tajvanu od leta 1997, ko je otok obiskal republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich.

Nancy Pelosi je danes v okviru azijske turneje prispela v Kuala Lumpur, kjer se je srečala z malezijskim premierjem, zunanjim ministrom in s predsednikom tamkajšnjega spodnjega doma parlamenta. 82-letna izkušena demokratska političarka je vztrajala pri načrtu, da obišče tajvansko predsednico Tsai Ingwen. V Beli hiši so sporočili, da ima pravico obiskati sporni otok, ob tem pa opozorili na verjetnost kitajskega odgovora v obliki vojaških provokacij. Kitajci so takoj skočili v zrak. Na jugu države so prebivalci opazili premike tankov in lete vojaških letal v bližini Tajvana. ZDA so medtem v vode na vzhodu Tajvana poslale štiri bojne ladje, med njimi tudi letalonosilko. ZDA navajajo, da gre za rutinsko razporejanje ladij.

Flightradar24 je poročal, da je letalo ameriške vlade, let SPAR19, na poti na Tajvan. Okoli 16. ure je letalo vstopilo v tajvanski zračni prostor. Čez nekaj minut naj bi pristalo v Tajpeju, se je glasilo sporočilo. Kitajska je medtem zaprla zračni prostor na jugu države v bližini Tajvana, kitajski državni mediji pa so poročali, da so kitajska vojaška letala preletela Tajvansko ožino. Ob 16.46 po našem času je letalo, na katerem je bila Nancy Pelosi pristalo na letališču v tajvanskem glavnem mestu. Pričakala jo je tajvanska delegacija s tajvanski zunanjim ministrom Josephom Wujem na čelu.

"Obisk naše kongresne delegacije na Tajvanu časti ameriško neomajno zavezo podpori živahni demokraciji Tajvana," je kmalu po pristanku na Twitterju sporočila 82-letna demokratka iz Kalifornije, ki je odločna podpornica Tajvana in kritičarka odnosa Kitajske do človekovih pravic praktično celotno kongresno kariero, ki sega v leto 1987.

"Naši pogovori z vodstvom Tajvana ponovno potrjujejo našo podporo partnerjem in promovirajo skupne interese, vključno z napredovanjem svobodne in odprte Indijsko-pacifiške regije," je še sporočila Pelosijeva.

Nevarno delovanje ZDA

Kitajska je potezo Pelosijeve obsodila kot "izjemno nevarno delovanje ZDA na Tajvanu". V odgovor na obisk je napovedala "usmerjene vojaške ukrepe". Washington "nenehno izkrivlja, zamegljuje in spodkopava načelo ene Kitajske" ter spodbuja tajvanske separatistične težnje, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. "Te poteze so kot igra z ognjem izjemno nevarne," so dodali v Pekingu.

Kitajska vsakokrat obsoja politične stike Taipeija z državami, ki v skladu s politiko ene Kitajske ne priznavajo Tajvana. Med temi državami je velika večina članic Združenih narodov, vključno z ZDA. Kitajski voditelj Xi Jinping je predsednika ZDA Joeja Bidna v pogovoru minuli teden opozoril, naj se glede Tajvana "ne igra z ognjem". "Tisti, ki se igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli," je Xi po navedbah kitajskih medijev dejal Bidnu. Danes je Kitajska ZDA ponovno sporočila, da bodo "nosili odgovornost in plačali ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov".