Nov letošnji rekord

Rokavski preliv prečkalo skoraj 700 migrantov

E.J./STA
2. 8. 2022, 15.42
Posodobljeno: 2. 8. 2022, 16.26
Deli članek:

Britansko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je v ponedeljek na 14 majhnih čolnih v državo prispelo 696 migrantov, kar je največ v enem dnevu v letu 2022. Skupno je letos po prečkanju Rokavskega preliva na Otok prišlo že več kot 17.000 ljudi.

Profimedia
Velike skupine ljudi so se izkrcale v Ramsgateu na obali Kenta v jugovzhodni Angliji, od koder so jih nato z avtobusi prepeljali v begunske centre. Fotografija je bila posneta včeraj, 1. avgusta.

Lani je na britansko obalo prispelo več kot 28.500 ljudi, večinoma mladih moških. Dosedanji dnevni rekord 853 je bil dosežen novembra 2021. Število prečkanj Rokavskega preliva sicer čez leto niha, odvisno od vremenskih razmer in ukrepov pregona ob severni francoski obali.

Deportacije v Ruando ostajajo

Velika Britanija je v preteklosti Franciji vsako leto poslala več deset milijonov evrov, da bi ji pomagala ustaviti prečkanje migrantov z ladjami. Denar je bil med drugim namenjen za dodatne patrulje na plažah in opremo, kot so očala za nočno opazovanje, navaja AFP. V želji, da bi odvrnil prihode, je London letos navkljub kritikam številnih zagovornikov človekovih pravic in mednarodnih organizacij predstavil novo politiko, v skladu s katero bi oblasti migrante deportirale v Ruando. Prvi let sredi junija je bil po posredovanju Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) nato ustavljen.

Nekdanji britanski finančni minister Rishi Sunak in aktualna zunanja ministrica Liz Truss, ki se potegujeta za nasledstvo na položaju vodje britanske konservativne stranke in predsednika vlade, sta po navedbah AFP obljubila, da bosta načrt deportacij v Ruando ohranila.