Pritisk ZN

VIDEO: Iz Odese izplula prva ladja z ukrajinskim žitom

J.V./STA
1. 8. 2022, 08.57
Posodobljeno: 1. 8. 2022, 12.05
Deli članek:

Iz ukrajinske Odese je danes izplula prva ladja z ukrajinskim žitom v skladu z dogovorom, ki sta ga pred dobrim tednom dni ob posredovanju ZN in Turčije sklenili Rusija in Ukrajina.

Profimedia
V Ukrajini naj bi od začetka ruske invazije obtičalo kar 20 milijonov ton žita.

Ladja Razoni je danes zjutraj prek Črnega morja in pod zastavo Sierra Leone odplula v smeri Libanona, so sporočili iz skupnega koordinacijskega centra v Istanbulu. Prevaža 26 tisoč ton koruze. Ladja se bo predvidoma v torek ustavila v Istanbulu, kjer bo podvržena inšpekciji.

Po navedbah Turčije bodo v skladu z dogovorom po vzpostavljenem koridorju izpluli novi konvoji. Poleg Odese so v preteklih dneh dela za ponoven začetek izvoza potekala še v ukrajinskih pristaniščih Černomorsk in Pivdeni.

Ruska invazija na Ukrajino že dlje časa ovira pošiljke žita iz te države, ki je ena največjih izvoznic pšenice in drugega žita na svetu. V državi naj bi obtičalo kar 20 milijonov ton žita, kar je sprožilo strahove pred globalnim pomanjkanjem hrane.

"Danes je Ukrajina skupaj s partnerji naredila še en korak k preprečevanju lakote v svetu," je v izjavi za javnost  poudaril ukrajinski minister za infrastrukturo Aleksander Kubrakov

Po njegovih navedbah je Ukrajina naredila "vse" za obnovitev pristanišč, odprava blokade pa bi ukrajinskemu gospodarstvu prinesla 1 milijardo dolarjev deviznih prihodkov.

Blokada pristanišč je namreč prispevala k dvigu cen, zaradi česar je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države na svetu postal predrag. Po ocenah ZN pa se že skoraj 50 milijonov ljudi po svetu sooča z akutno lakoto kot neposredno posledico vojne v Ukrajini.