smrt z obešanjem

Ukrajina obsodila grozljivi ruski zapis

R.T.
30. 7. 2022, 20.18
Posodobljeno: 30. 7. 2022, 20.18
Deli članek:

Ukrajina je Rusijo po spornem tvitu njenega veleposlaništva v Londonu označila za teroristično državo.

Zajem zaslonske slike
Tvit ruskega veleposlaništva

Spomnimo. Rusko veleposlaništvo v Londonu je po petkovem napadu na ukrajinski zapor Olenivka na vzhodu države, ki je pod rusko oblastjo, tvitnilo, da si pripadniki ukrajinskega bataljona Azov zaslužijo sramotno smrt z obešanjem. V napadu je umrlo več kot 50 ukrajinskih vojnih ujetnikov, med katerimi so bili tudi pripadniki omenjenega bataljona.

Vodja urada predsednika Ukrajine Andrij Jermak je po tvitu ruskega veleposlaništva na Telegramu zapisal, da je Rusija teroristična država.

Rusija odgovornost za napad pripisuje Ukrajina, ta pa Rusiji.

Iz Twitterja so sporočili, da objava sicer ni v skladu z njihovim pravilnikom, a da je v interesu javnosti, da ostane dostopna.

Kaj točno se je dogajalo v petek, ni znano. Nepreverjeni ruski posnetek posledic obstreljevanja po poročanju britanskega BBC-ja prikazuje zverižene pograde in ožgana trupla.

Pripadniki bataljona Azov so se po več tednih branjenja železarne in jeklarne Azovstal na jugovzhodnem delu mesta Mariupolj maja predali. Mesto imajo zdaj v rokah Rusi.

Rusija azovski bataljon, nekdanjo paravojaško organizacijo s povezavami s skrajno desnimi skupinami, opisuje kot neonacistično organizacijo. Bataljon, ustanovljen leta 2014, je pozneje postal del ukrajinske Narodne garde.

Kremelj je invazijo, ki se je začela 24. februarja, sprožil s ciljem denacifikacije Ukrajine.