zagorelo zaradi malomarnosti

FOTO: Češki gasilci v krčevitem boju s požarom v narodnem parku

J.P./STA
30. 7. 2022, 15.54
Posodobljeno: 30. 7. 2022, 15.57
Deli članek:

Češki gasilci krepijo svoj boj proti požaru v narodnem parku, ki divja na meji z Nemčijo. Iz vse države jim na pomoč prihaja še okoli 220 gasilcev, medtem ko se tudi njihovi nemški kolegi na drugi strani meje še naprej trudijo obvladovati plamene.

Profimedia
Gre za enega največjih požarov na Češkem doslej, vzrok zanj pa naj bi bila malomarnost.

Z vpoklicem dodatnih sil se požar v narodnem parku Češka Švica trudi pogasiti skupno 650 gasilcev, pomaga jim še osem helikopterjev in pet letal.

Čeprav je bila Praga deležna precej padavin, v parku, ki leži kakih 90 kilometrov stran, pričakujejo le rahel dež.

Požar je izbruhnil minuli konec tedna in sedaj obsega območje 10,6 kvadratnega kilometra. V ponedeljek se je razširil prek meje na območje v Nemčiji, kjer se narodni park imenuje Saška Švica.

Gre za enega največjih požarov na Češkem doslej, vzrok zanj pa naj bi bila malomarnost. Oblasti so ljudem dostop na območje prepovedale.

V Nemčiji pri gašenju sodeluje 350 ljudi, gasiti jim pomaga tudi 13 helikopterjev. V boju z ognjenimi zublji so bili poškodovani štirje gasilci, dva sta bila sprejeta v bolnišnico.

Tudi na nemški strani meje so upanje polagali v večjo količino padavin, a je bilo glede na besede lokalnih oblasti dežja le malo, bistveno več pa se ga ne obeta niti v prihodnjih dneh.

Razmere se medtem umirjajo na območje drugega požara v zvezni deželi Brandenburg, ki meji na Saško, še piše dpa.