Vojska naj bi jim ponekod že predala odgovornost

V prvih bojnih vrstah ruske vojske v Ukrajini tudi plačanci skupine Wagner

E.J./STA
29. 7. 2022, 12.13
Posodobljeno: 29. 7. 2022, 13.06
Deli članek:

V Ukrajini naj bi se skupaj z ruskimi silami borilo tudi do 20.000 Wagnerjevih plačancev, ki ji pravijo tudi Putinova vojska duhov. Kdo so ti plačanci, zakaj se tako imenujejo in koliko so plačani?

Dreamstime
Poročila o tem, da skupina Wagner sodeluje z rusko vlado ter da je ta njene borce napotila v Sirijo, Srednjeafriško republiko in tudi v Ukrajino, so obstajala že v preteklosti, a je Moskva to vselej zavračala in trdila, da povezav med redno vojsko in plačanci ni.

Plačanci iz skupine Wagner se v Ukrajini bojujejo v prvih bojnih vrstah, skupaj z rednimi enotami ruske vojske, trdi britansko obrambno ministrstvo, ki se sklicuje na podatke obveščevalnih služb. Vojska naj bi jim zaradi pomanjkanja pehotnih enot na nekaterih delih frontne črte popolnoma predala odgovornost. "To je bistvena sprememba v primerjavi s prejšnjimi napotitvami skupine od leta 2015, ko je običajno izvajala misije, ki so bile ločene od odkritih, obsežnih rednih ruskih vojaških dejavnosti," je zapisalo britansko obrambno ministrstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Poročila o tem, da skupina Wagner sodeluje z rusko vlado ter da je ta njene borce napotila v Sirijo, Srednjeafriško republiko in tudi v Ukrajino, so obstajala že v preteklosti, a je Moskva to vselej zavračala in trdila, da povezav med redno vojsko in plačanci ni.

arhiv Reporterja
Ruski plačanci iz zasebne vojaške agencije Wagner group.

Plačanci nadomeščajo pehotne enote

V Londonu ocenjujejo, da se je vloga plačancev spremenila, ker si ruske sile prizadevajo nadomestiti očitno pomanjkanje pehotnih enot v Ukrajini. Vendar je po njihovi oceni malo verjetno, da bi Wagnerjeve sile zadostovale za bistveno spremembo poteka vojne v Ukrajini. Neimenovani evropski uradnik je aprila dejal, da naj bi se plačanci iz skupine Wagner v Ukrajini bojevali v prvih bojnih vrstah, skupaj z rednimi enotami ruske vojske, je trdilo britansko obrambno ministrstvo, ki se sklicuje na podatke obveščevalnih služb. 

3000 pripadnikov zasebnega vojaškega podjetja Wagner ubitih

Vodja preiskovalne spletne strani Bellingcat Kristo Grozev pa je med pričanjem v odboru britanskega parlamenta prav tako aprila povedal, da naj bi bilo na bojiščih v Ukrajini ubitih že 3000 pripadnikov zasebnega vojaškega podjetja Wagner ter da je število plačancev, ki se borijo skupaj z ruskimi silami, veliko večje od pričakovanj.

Profimedia
Logo skrivnostne Skupine Wagner.

Kaj je to skupina Wagner?

Skupina Wagner je ruska paravojaška organizacija oziroma zasebna najemniška vojska, ki se bori v državah, kjer ima Rusija geopolitični interes, a tam ne želi biti preveč opazna, poročajo različni mediji, ki so se dokopali tudi do podatkov, kdo skupino vodi in koliko so plačani. Pravijo ji tudi vojska duhov ali Putinova skrivna vojska. Skupina naj bi načrtovala tudi atentat na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Sicer pa velja, da naj bi skupino Wagner naj bi ustanovil Dmitrij Utkin (51), nekdanji ruski vojak, ki ga vsem telesu krasijo različne nacistične tetovaže. Prav on naj bi dal paravojaški organizaciji ime, saj je bil Richard Wagner, po katerem se skupina imenuje, najljubši skladatelj Adolfa  Hitlerja. Decembra 2016 je Utkinu predsednik Rusije Vladimir Putin podelil priznanje za pogum. Od kod pa se takšna skupina financira? Skupino Wagner naj bi financiral Jevgenij Prigožin, poslovnež, ki je tesno povezan s Putinom, vodil pa naj bi tudi skupino ljudi, ki po spletu širijo dezinformacije. medtem pa je pravnica in vodja skupine pri Združenih narodih, ki se ukvarja z vojaki plačanci po vsem svetu  Sorcha MacLeod dejala, da s pravnega vidika skupina Wagner ne obstaja, saj je  to mreža različnih skupin in združb in da ne gre samo za en subjekt. Zaposlovali naj bi 6000 ljudi, plača pa naj bi se gibala med 1100 in 4000 evri mesečno.