Ugibanja

So zatajili Putinovi vohuni v Ukrajini?

R.T.
29. 7. 2022, 10.10
Posodobljeno: 29. 7. 2022, 11.21
Deli članek:

Obveščevalne službe držav Zahoda si nedvomno prizadevajo ugotoviti, kakšen je načrt ruskega predsednika Vladmirja Putina.

Profimedia
Ogromna je ugibanja o načrtih ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Bolj malo verjetno je, da bi se do njih dokopala tiskovna agencija Reuters, razen če so jim jih servirali določeni zahodni viri ali ukrajinski viri, ki imajo pri tem svojo računico. Ob zadržkih glede točnosti teh informacij, podobno kot pri čenčah o Putinovem zdravstvenem stanju, vseeno na kratko predstavimo Reutersovo »veliko preiskovalno zgodbo«.

Putin je že več mesec pred invazijo na Ukrajino poslal svoje agente v Ukrajino, kjer so se infiltrirali v vse pore državnega aparata. To nedvomno drži, saj ima vsaka večje država svoje agente na terenu tujih držav. Njihovo poročilo, ki je romalo v Kremelj, naj bi predpostavljajo, da bo po napadu ruskih sil v nekaj dneh razpadla ukrajinska vlada, ruska vojska pa bo brez večjih težav prevzela nadzor nad Kijevom. Takoj ob ruski ofenzivi se bi v ukrajinski vojski, policiji, na položajih v jedrskih elektrarnah in drugih pomembnih institucijah zbudili »speči agenti« in pripomogli k lažjem prodiranju Rusije. To pa se ni zgodilo, po ukrajinski verziji tudi zato, ker so večino teh agentov pravočasno onemogočili.