Posel najbolj cvetel med pandemijo

Amazon presegel pričakovanja Wall Streeta in pomiril strahove pred recesijo

E.J./STA
29. 7. 2022, 07.48
Posodobljeno: 29. 7. 2022, 07.52
Deli članek:

Vlagatelje je najbolj prijetno presenetila zanesljiva rast prihodkov, kar dokazuje, da so potrošniki še naprej pripravljeni zapravljati.

Profimedia
Amazon je cvetel v času pandemije covida-19, ko so ljudje ostajali doma in naročali zadeve na dom. Zaradi tega ima trenutno težave s presežnim prostorom za skladiščenje in prevelikim številom zaposlenih, kar bo sproti zmanjševal.

Spletna trgovina Amazon je s podatki o poslovanju v drugem četrtletju letošnjega leta, ko je sicer ustvarila čisto izgubo v višini dve milijardi dolarjev, presegla pričakovanja Wall Streeta. Prihodki družbe so od drugega četrtletja lani narasli za 7,2 odstotka na 121,2 milijarde dolarjev. Izguba je bila pričakovana in je posledica vlaganj v proizvodnjo električnih avtomobilov podjetja Rivian, ki je v Amazonovi lasti. Amazon je imel v drugem četrtletju brez tega 7,8 milijarde dolarjev čistega dobička.

Potrošniki želijo zapravljati

Vlagatelje je najbolj prijetno presenetila zanesljiva rast prihodkov, kar dokazuje, da so potrošniki še naprej pripravljeni zapravljati, Amazon pa je zagotovil, da bo prodaja dobra tudi v tekočem četrtletju. Delnice Amazona so se do konca rednega dela borznega trgovanja v četrtek podražile za 1,08 odstotka, v podaljšanem trgovanju po objavi poslovnih rezultatov pa še za 12,37 odstotka na 137,40 dolarja.

Med pandemijo posel zacvetel

Amazon je cvetel v času pandemije covida-19, ko so ljudje ostajali doma in naročali zadeve na dom. Zaradi tega ima trenutno težave s presežnim prostorom za skladiščenje in prevelikim številom zaposlenih, kar bo sproti zmanjševal. Amazon je imel po svetu ob koncu junija 1,52 milijona zaposlenih, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2021.

Dobro se je obnesla tudi storitev računalniškega oblaka Amazon Web Services, ki je ustvarila 19,7 milijarde dolarjev prihodkov. Prihodki od oglasov so narasli za 14 odstotkov na 8,76 milijarde dolarjev.