Avantgardna babica

VIDEO: Zadnja želja umirajoče 99-letnice uresničena: odkrili roza penis za nagrobni spomenik

J.V.
29. 7. 2022, 10.35
Posodobljeno: 29. 7. 2022, 11.04
Deli članek:

Na smrtni postelji je 99-letna Catalina Orduna Perez imela zadnjo željo: nagrobni spomenik v obliki ogromnega penisa, kakopak z jajci.

Twitter
V letih pred smrtjo je razkrila, da želi, da je njen grob okrašen s penisom.

Prejšnji konec tedna je družina pokojne le odkrila spomenik, ki v višino meri debel meter in pol, poroča spletni portal Vice, in sicer kot "priznanje njene ljubezni in veselja do življenja""Bila je zelo avantgardna, o stvareh je razmišljala napredno," je poudaril njen vnuk Alvaro Mota Limon

Dona Cata, kot so Catalino Orduno Perez ljubeče poznali v mestecu Misantla v zvezni državi Veracruz na vzhodu Mehike, je namreč imela posebno naklonjenost do penisov. "Vedno je govorila, da smo vergas," je pojasnil vnuk.

Kot piše Vice, se verga v angleščino prevaja kot cock - petelin, ki pa v slengu pomeni tudi K. Verga je v mehiškem jeziku lahko žaljivka (vete a la verga bi se pri nas prevajalo nekako kot jebem ti mater) ali kompliment, znak nekega priznanja, se pravi verga je badass in kul.

Dona Cata je odraščala v revščini in ni obiskovala šole, a je s svojim trdim delom in odločnostjo postala prava vplivnica v mestu Misantla. Svoje otroke, vnuke in pravnuke je prepričala, da so verge in da lahko dosežejo ali postanejo, karkoli si zaželijo, zlasti ženske, v državi, ki je prepojena s šovinizmom, je poudaril njen vnuk.

Mota Limon se je spominjal, kako je babica na življenje gledala z velikim optimizmom: "To idejo v družini predstavljala z idejo penisa, kar pomeni, če si verga, ne smeš obupati. Ko se pojavijo težave, si se moral z njimi pač soočiti."

V letih pred smrtjo je razkrila, da želi, da je njen grob okrašen s penisom. Vnuk je ni jemal resno, prepričan, da je babica samo drzna, živahna in igriva kot vedno. Na smrtni postelji pa jo je še enkrat vprašal, če misli resno. "Povedala mi je, da je to njena želja, da je nihče ne bi pozabil in da bi si vse, kar imamo radi na njej, lažje zapomnili."

V prvo zšuštrali jajca, zato so celoten postopek morali ponoviti

Po smrti 20. januarja 2021 "smo se pogovorili kot družina in se odločili, da uresničimo njene sanje". Birokratski postopki so vzeli kar nekaj časa, naposled pa je Mota Limon le poklical mojstra v mestu, ki sicer iz plastike navadno izdeluje rezervoarje za vodo in otroške igralne garniture ter ga vprašal, če je kos nalogi. 

"Najprej sem mislil, da gre za šalo," je povedal Isidro Lavoignet. "Ker ni prav običajno videti tovrstnih spomenikov, še manj pa v spomin na nekoga, ki je umrl." Potem ko mu je Mota Limon pojasnil, da misli še kako resno, se je Lavoignet lotil dela. Za izdelavo tega posebnega nagrobnika je z ekipo 12 ljudi porabil skoraj mesec dni. Kot poroča Vice, so v prvo zašuštrali jajca, zato so celoten postopek morali ponoviti.

Fotografije spomenika penisa so hitro zaokrožile po družabnih omrežjih. Medijski vihar pa je mojstru Lavoignetu menda navrgel še nekaj novih zanimiv zahtev. Družina umrlega, ki je delal v gradbeništvu, je pri njem nedavno naročila nagrobnik v obliki tovornjaka.

Vsi pa z nagrobnikom v obliki penisa v mestecu Misantli niso zadovoljni, priznava Mota Limon: "Od desetih menim, da jih sedem vidi spomenik pozitivno ali pa vsaj spoštujejo njeno zadnjo željo. So pa tudi drugi, ki so v svojih konzervativnih vrednotah zelo zaprti in o tem zagotovo nimajo dobrega mnenja."  Kot je še povedal Mota Limon, so bili v družinskem krogu pripravljeni na naval kritik. Nenazadnje družino sestavljajo verge.