POŠTENO SE JE TRESLO

Na Filipinih ponoči potres z magnitudo 7.0

M. T. V.
27. 7. 2022, 07.55
Posodobljeno: 27. 7. 2022, 09.38
Deli članek:

Poškodovanih in porušenih je veliko zgradb in mostov, zasute so ceste, za zdaj poročajo o štirih smrtnih žrtvah in veliko ranjenih.

Rdeči križ
Potres na Filipinih

Ponoči, malo pred tretjo uro zjutraj (malo pred deveto zjutraj po lokalnem času), so se pošteno zatresla tla na filipinskem najbolj naseljenem otoku Luzon. Epicenter potresa z magnitudo 7.0 je bil na severu otoka, v bližini mesteca Dolores (provinca Abra), v globini deset kilometrov, čutili pa so ga tudi v 400 kilometrov oddaljenem glavnem mestu Manila, kjer so ljudje v paniki bežali iz zgradb in se zbirali na ulicah, zaustaviti pa so morali tudi podzemno železnico. Filipinski inštitut za vulkanologijo je izdal opozorilo za možne močnejše popotresne sunke, ni pa nevarnosti za cunami, saj je bil epicenter potresa na kopnem.

Joy Bernos, kongresnica province Abra, je povedala, da je bilo poškodovanih in porušenih mnogo zgradb, tudi zgodovinski objekti in cerkve, zrušilo se je nekaj mostov, delno je porušena bolnišnica v Baguiju, a so na srečo paciente prej evakuirali, uničene so ceste, sprožili so se številni zemeljski plazovi in podori, zasute so ceste, nekatera območja so brez elektrike …. Sicer poročajo o vsaj štirih smrtnih žrtvah, najmanj šestdeset ljudi pa je ranjenih. Kongresnica še pravi, da se tla občasno še vedno tresejo, tako da bodo končno poročilo o škodi lahko podali šele potem, ko se bodo stvari stabilizirale.

»Zemlja se je premikala, kot da bi bila na gugalnici,« je dogajanje za tiskovno agencijo Associated Press opisala ena od prebivalk mesta Langangilang v bližini epicentra. » To je bil najhujši potres, kar sem ga kdaj čutila, mislila sem, da se bodo razklala tla.«

»Ob žalostnih novicah o škodi, ki jo je povzročil potres, že zagotavljamo hitro pomoč vsem, ki jih je prizadela ta naravna nesreča,« je dejal filipinski predsednik Ferdinand Marcos ml., ki bo obiskal regijo takoj, ko bo to iz varnostnih razlogov mogoče. Je pa na prizadeta območja že napotil reševalne ekipe.

V provinci Abra, ki je bila najhujše prizadeta, sicer živi okoli 250 tisoč ljudi, gre pa za precej hribovit teren z globokimi dolinami in visokimi hribi. Filipini ležijo na seizmično zelo aktivnem območju, v tako imenovanem pacifiškem ognjenem območju, zato so potresi tam precej pogosti (zadnji najbolj uničujoči je bil leta 2013, ko je umrlo okoli sto ljudi), prav tako je to območje pogosto prizadeto zaradi tajfunov.