Poplave in zemeljskih plazovi

Navaditi se bo treba na nov tip neviht, ki prinašajo hitre in silovite nalive

R.T.
26. 7. 2022, 10.25
Posodobljeno: 26. 7. 2022, 10.37
Deli članek:

Medtem ko se v Sloveniji spopadamo s sušo in požari, v delih Avstrije težave že vso poletje povzročajo silovita neurja.

Facebook
Po obilnem deževju se je pred dnevi zemeljski plaz sprožil na območju Längenfeld na Tirolskem

Minuli petek in v ponedeljek so neurja povzročila vrsto težav in materialne škode. V mölltalski dolini na avstrijskem Koroškem in ponekod na Tirolskem so po poročanju Kronenzeitunga narasli hudourniki, ki so prestopili bregove in poplavili ceste, odnašali avtomobile in zalivali stanovanjske prostore.

Vremenoslovci so zaskrbljeni in tudi nekoliko presenečeni nad silovitostjo neurij. Meteorolog javne televizije ORF Erhard Berger govori o »novem tipu neviht«. Gre za nevihte, ki nastanejo zelo hitro, trajajo pa ne več kot 20 minut do pol ure. V tem času pade velika količina padavin, čez nekaj ur pa se lahko scenarij ponovi. Za gasilce in reševalce so posledice takšnih neviht težak zalogaj. Komaj sanirajo stanje, že lahko grozi nova fronta.

Vodja centra za upravljanje s kriznimi razmerami na Tirolskem Elmar Rizzoli je za Ö1 povedal, da bodo takšni dogodki v bližnji prihodnosti vse pogostejši. Tudi območja, kjer v preteklosti ni bilo poplav in zemeljskih plazov, morajo računati na ujme večjih razsežnosti