Govorice

Je Putin resnično bolan? Spregovoril tudi direktor Cie

R.T.
21. 7. 2022, 21.01
Posodobljeno: 21. 7. 2022, 21.05
Deli članek:

Že vse od začetka ruske invazije na Ukrajino ne potihnejo govorice, da ima ruski predsednik zdravstvene težave težje narave.

Profimedia
Vladimir Putin

Nekateri omenjajo krvnega raka, drugi Parkinskonovo bolezen, večina poročil pa je plod analiz videoposnetkov, na katerih se Putinu trese roka, ter nekaterih ne preveč zanesljivih virov in političnih analitikov. Da bi bil Putin, ki bo letos dopolnil 70 let starosti, bolan, je konec maja med drugim zanikal tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, govorice pa so zdaj zanikali tudi v Kremlju. Kot je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, gre za lažne novice.

Da ni nobenih dokazov, da bi bolehal, je zdaj zatrdil tudi direktor ameriške Centralne obveščevalne agencije (CIA) William Burns. Burns je šel še dlje, v šali je dejal, da če kaj, je Putin videti »preveč zdrav.« »Veliko je govoric o zdravju predsednika Putina, a kolikor je nam znano, je povsem prezdrav,« je Burns dejal na varnostnem forumu v Aspnu v ameriški zvezni državi Kolorado. Ko se je na njegovo opazko publika odzvala s smehom, je dodal, da to ni uradna ocena obveščevalnih služb. Burns, ki je v preteklosti služil tudi kot veleposlanik v Moskvi ter ima z ruskim predsednikom bližnje stike že več kot dve desetletji, je še pojasnil, da pa Putin »verjame v nadzor, ustrahovanje in poravnane račune,« te lastnosti pa naj bi v zadnjih desetletjih pri njem postale še bolj ukoreninjene, poroča BBC.