se že zdravi

Joe Biden pozitiven na novi koronavirus

S.R./STA
21. 7. 2022, 20.03
Posodobljeno: 21. 7. 2022, 20.09
Deli članek:

Tudi ameriški predsednik Joe Biden mu ni uspel ubežati. Zjutraj je bil pozitiven na testu za covid-19 in ima blažje simptome bolezni.

Profimedia
Joe Biden

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre, je Biden takoj začel jemati zdravilo paxlovid, sicer pa je cepljen tudi z dvema poživitvenima odmerkoma. Delo bo opravljal prek telefona in videokonferenc. Ko bo na testu negativen, se bo vrnil na delo v normalnih pogojih.

Bela hiša je posledično danes odpovedala napovedani Bidnov obisk Pensilvanije, kjer bi moral govoriti o izboljšanju varnosti pred strelnim orožjem v ZDA. Bela hiša je o predsednikovem pozitivnem testu že prej obvestila vse osebje, ki je bilo v stiku s njim, kot tudi kongresnike, ki so v sredo z Bidnom potovali v Massachusetts, kjer je govoril o boju proti podnebnim spremembam.

79-letni Biden se je nazadnje testiral v torek, ko je bil test negativen. Rezultate testov namerava Bela hiša objavljati sproti.

S covidom-19 se je doslej v ZDA po podatkih univerze Johns Hopkins okužilo 90 milijonov ljudi, umrlo pa jih je 1,025 milijona. Število okužb je začelo znova naraščati - trenutno jih zabeležijo več kot 100.000 na dan, vendar pa število smrti ostaja relativno nizko, približno 400 na dan.