ne bo vztrajal

Mario Draghi ostal brez podpore, zato odstopa s čela italijanske vlade

J.P./STA
14. 7. 2022, 19.13
Posodobljeno: 14. 7. 2022, 20.36
Deli članek:

Ob napovedi odstopa je dejal, da ni več pogojev za nadaljevanje dela koalicijske vlade, saj da je ni več zaupanja, na kateri je temeljilo sodelovanje v koaliciji.

Profimedia
Mario Draghi

Mario Draghi bo danes odstopil s čela italijanske vlade, poročajo tuje agencije. Predsednik italijanske vlade je svoji ministrski ekipi sporočil, da bo še pred koncem dneva podal odstopno izjavo predsedniku Sergiu Mattarelli.

Draghi je ob napovedi odstopa dejal, da ni več pogojev za nadaljevanje dela koalicijske vlade, saj da je ni več zaupanja, na kateri je temeljilo sodelovanje v koaliciji.

Razlog za Draghijev odstop je v dejstvu, da se koalicijsko Gibanje pet zvezd danes ni udeležilo glasovanja v italijanskem senatu o ukrepih za pomoč pri soočanju z energetsko krizo ter za vojaško pomoč Ukrajini. Sveženj je sicer bil sprejet, a je Draghi še pred glasovanjem dejal, da brez podpore Gibanja pet zvezd ne bo vztrajal na čelu vlade.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je zavrnil odstop Draghija. "Predsednik republike ni sprejel odstopa predsednika vlade in ga je povabil, naj se vrne v parlament, da bi tam ocenili položaj, ki je nastal zaradi današnjega dogajanja v senatu," je Mattarellov urad zapisal v kratki izjavi za javnost.