etapa Pidcocku

Pogačar napadal, a se ni otresel Vingegaarda

J.P./STA
14. 7. 2022, 18.44
Posodobljeno: 14. 7. 2022, 19.07
Deli članek:

Britanski kolesar Tom Pidcock je zmagovalec 12. etape dirke po Franciji. Olimpijski prvak v gorskem kolesarstvu je bil na 165,1 km dolgi trasi od Brincona do Alpe d'Hueza najboljši med ubežniki. V ozadju je slovenski as Tadej Pogačar napadal, skupno napredoval na drugo mesto, a vodilnega Danca Jonasa Vingegaarda ni uspel streti.

Profimedia
Tadej Pogacar in Jonas Vingegaard

Mitski vzpon na Alpe d'Huez (13,8 km/8,0 %) je na francoski državni praznik praznoval 70. obletnico prvega prečkanja na dirki po Franciji. Leta 1952 je prvi na zmago slavil Italijan Fausto Coppi, tokrat pa je etapa pripadla Pidcocoku (Ineos Grenadiers), sicer olimpijskemu prvaku v gorskem kolesarstvu v krosu iz Tokia.

Pidcock je bil najhitrejši iz ubežne skupine, ki je sprva štela devet kolesarjev. Peterica je skupaj prišla na vznožje zadnjega vzpona, deset kilometrov pred ciljem pa je pospešil mladi Britanec in se odpeljal drugi zmagi v karieri naproti.

V ozadju je potekal boj med najboljšimi v skupnem seštevku. Do spremembe je prišlo na drugem mestu, ki ga zdaj zaseda Pogačar (UAE Team Emirates). Še naprej pa zaostaja 2:22 minute za Vingegaardom (Jumbo-Visma). Na tretje mesto je napredoval Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki zaostaja 2:26 minute.

Etapa je bila zahtevna od samega začetka, saj so se kolesarji takoj podali na Galibier (2642 m), ampak iz nasprotne smeri kot dan prej. Po dolgem času se je v ospredju vzpostavila skupina devetih ubežnikov, ki si je na vzponu na Croix de Fer (29 km/5,1 %) privozila dobrih sedem in pol minut naskoka, nato pa je počasi glavnina u Jumbo-Vismo na čelu začela rezati v svoj zaostanek.

Pred zadnjim vzponom je bilo jasno, da bosta potekali dve različni dirki, ena za etapno zmago, druga med favoriti za rumeno majico. V skupini teh je vlogo pomočnika opravljal tudi drugi slovenski as Primož Roglič, ki je nekaj časa navijal ritem za Vingegaarda ter se hitro znebil nekaterih kandidatov za vrh. Nato je Kisovčan vnovič popustil in ciljno črto prečkal kot 27. z 11 minutami zaostanka za etapnim zmagovalcem.

Pogačar je v etapi zasedel peto mesto 3:23 minute za Pidcockom. Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je ciljno črto prečkal tik pred Vingegaardom, ki je bil znova zelo močan. Drugo mesto je za Pidcockom zasedel Južnoafričan Louis Meintjes (Intermarche-Wanty-Gobert), tretji pa je bil štirikratni zmagovalec Toura, Britanec Chris Froome (Israel-Premier Tech).

"Ni slabo, kajneda? Tudi če ničesar več ne storim na tej dirki, četudi vsak dan odpadem iz glavnine, mi je povsem vseeno. Na prvem Touru že prva etapna zmaga, ni slabo," je za organizatorje Toura dejal Pidcock.

"Ideja je bila, da bi se znašel v begu. Včeraj sem izgubil dovolj časa, da bi danes lahko imel več svobode. Vedel sem, da na vzponu na Galibier ne bi mogel pridobiti časa, na spustu pa mi je to uspelo, saj nihče ni preveč tvegal. Uspel sem se priključiti begu, naš načrt pa se je izšel do potankosti. To je bila ena najboljših izkušenj v cestnem kolesarstvu. Ko 'slalomiraš' med vsemi temi zastavami, ljudmi ... Tega ne moreš doživeti nikjer drugje kot na dirki po Franciji," je še dodal sicer odlični britanski gorski kolesar.

V petek bo na vrsti 13. etapa od Bourg d'Oisansa do Saint-Etienna (192,6 km). Gre za tranzicijsko etapo od Alp na poti do Pirenejev, ki bodo prihodnji teden odločili o zmagovalcu Toura. V petek pa bodo na svoj račun bržčas prišli ubežniki.