Obsežen požar pri Šibeniku

FOTO in VIDEO: V dalmatinskem peklu poškodovanih več gasilcev, pogorele številne hiše, materialna škoda bo velika

S.R.
14. 7. 2022, 07.50
Posodobljeno: 14. 7. 2022, 11.57
Deli članek:

Hrvaški gasilci so se na območju Vodic in Šibenika, nebo nad katerim sta včeraj prekrila pepel in dim, tudi celo noč borili s požarom. Zdaj se ne širi več nenadzorovano.

Bobo
Posledice požara v naselju Raslina.

Požar, ki je včeraj dopoldne izbruhnil v bližini Vodic na območju Šibenika, se je hitro razširil proti Zatonu, pri čemer mu je znatno pomagal veter. Razmere so bile dramatične, na terenu pa se je z zublji borilo več sto gasilcev. Po poročanju hrvaški medijev je zgorelo najmanj 20 hiš, pri čemer so hrvaške oblasti aktivirale tudi vojsko.

Drama se je nadaljevala ponoči, a je poveljnik gasilcev in vodja intervencije Slavko Tucaković nato zjutraj sporočil, da se je ob približno 2. uri veter nekoliko umiril, tako uspeli požar obkrožiti z vseh strani. Ta se zdaj ne širi več nenadzorovano. Po zadnjih podatkih požar ni terjal žrtev, se je pa pri gašenju lažje poškodovalo več gasilcev, pri čemer naj bi eden padel v vodnjak. Kot smo že poročali, je v nočnih urah poveljnik gasilske brigade v Vodicah Ivica Begić pojasnil, da so vse sile usmerili v zaščito magistrale. "Celodnevna borba nas je utrudila. Obranimo en del, a ogenj izbruhne drugje," je dejal za Index.hr ter opozoril, da bodo, če bo požar prešel obvoznico, ogrožene tudi hiše v Vodicah. Tudi danes zjutraj sta pri gašenju pomagala dva kanaderja, v nočnih urah pa je bilo na terenu približno 300 gasilcev in 20 pripadnikov oboroženih sil. Tucaković je sicer dejal, da bo materialna škoda velika.

Na prizorišče se je danes odpravil tudi minister za notranje zadeve Davor Božinović, ki je tudi sam pojasnil, da je "celo noč delalo približno 350 gasilcev," ki so jim pomagali številin občani, vojaki in policisti. "Hvala vsem!" je še poudaril. Že včeraj je območje obiskal hrvaški premier Andrej Plenković.