SAS

Britanci v Afganistanu ubijali neoborožene in pripornike

J.P./STA
12. 7. 2022, 16.14
Posodobljeno: 12. 7. 2022, 16.17
Deli članek:

Pripadniki specialne enote britanske vojske (SAS) naj bi med šestmesečno turnejo po Afganistanu med letoma 2010 in 2011 v sumljivih okoliščinah ubili več kot 50 pripornikov in neoboroženih moških, je razkrila preiskava oddaje Panorama britanskega BBC.

Profimedia
Iz britanskega ministrstva za obrambo so sporočili, da so navedbe preiskave neutemeljene.

Iz britanskega obrambnega ministrstva so sporočili, da sta "dve policijski službi izvedli obsežno in neodvisno preiskavo obtožb o ravnanju britanskih sil v Afganistanu" in da nobena "ni našla zadostnih dokazov za kazenski pregon", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na ministrstvu so navedli še, da je "namigovanje na nasprotno neodgovorno, napačno in ogroža naše pogumno osebje oboroženih sil, tako delovanje na terenu kot tudi njihov ugled". Po njihovih besedah so pripravljeni "preučiti vse nove dokaze".

Po navedbah Panorame so bile britanske enote, napotene v Afganistan, zadolžene za napade na talibanske voditelje in mreže izdelovalcev bomb. Od leta 2009 naj bi enota SAS izvedla na stotine napadov na domnevne talibanske cilje.

Vendar pa naj bi pri tem prišlo do obveščevalnih napak, zaradi česar so v vojaških operacijah nastradali tudi nedolžni civilisti. Panorama naj bi imela uvid tudi v dokumente, ki kažejo, da je bilo mrtvih pogosto veliko več, kot je bilo najdenega orožja.

Neimenovan človek, ki se je leta 2011 udeležil sestankov, na katerih so bili izbrane tarče napadov, je za oddajo povedal, da so bile napake prisotne "na vseh ravneh".

Visoki častnik, ki je delal na poveljstvu britanskih posebnih enot, je povedal, da je bilo v nočnih napadih "ubitih preveč ljudi, razlage pa niso bile smiselne". K temu je dodal, da "ko je nekdo pridržan, ne bi smel končati mrtev". Takšne stvari naj bi se pogosto ponavljale.

"Menim, da je bil prisoten pritisk od zgoraj, da se preiskava ustavi," pa je dejal eden izmed visokih častnikov kraljeve vojaške policije, ki ni želel biti imenovan. "Vedno bolj mi je postajalo jasno, da ne glede na to, kakšne dokaze nam je uspelo zbrati, ti primeri ne bodo nikoli prišli na sodišče," je še dodal.

Oddaja z naslovom Panorama: Britanski vojni zločin? bo sicer na BBC 1 prikazana danes ob 22. uri po srednjeevropskem času, še navaja dpa.