odhod na fronto

Ruska vojska in paravojaška skupina Wagner novačita tudi med zaporniki?

R.T.
9. 7. 2022, 09.17
Posodobljeno: 9. 7. 2022, 09.35
Deli članek:

Obljubili naj bi jim, da bodo v primeru smrti njihovim družinam izplačali slabih 90.000 evrov odškodnine.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Da želi ruska vojska manko vojakov v vojni v Ukrajini popolniti tudi z zaporniki, je pred dnevi prvi poročal neodvisni ruski preiskovalni portal iStories, kjer so navedli, da je paravojaška skupina Wagner zapornikom v zaporih v Sankt Peterburgu in Nižnem Novgorodu za šestmesečno sodelovanje v vojni ponudila visoke plače in možnost pomilostitve.

Kot je poročal časnik The Moscow Times, ki se opira na poročanje preiskovalnega portala, naj bi posamezniki, ki po zaporih novačijo prostovoljce, zapornikom pojasnili, da bo njihovo delo na fronti osredotočeno na iskanje »nacistov,« ki da jih je v Ukrajini »težko izslediti, saj so dobro usposobljeni.« Namesto pisnih pogodb naj bi jim ponujali ustne dogovore, da bodo v primeru smrti njihovim družinam izplačali 5 milijonov rubljev odškodnine (slabih 90.000 evrov). Na portalu so še navedli, da naj bi začetni interes pokazalo 200 zapornikov v enem od zaporov v Sankt Peterburgu, a naj bi se jih na koncu za odhod v Ukrajino odločilo 40. Pazniki v zaporu so dogajanje sicer zanikali.

Še en ruski neodvisni medij Mediazona je medtem včeraj poročal, da naj bi v zaporih novačili predvsem tiste zapornike z vojaškimi izkušnjami, novačenje pa naj bi potekalo tudi v ruski republiki Mordovia. O tem naj bi bili obveščeni borci za človekove pravice, združeni v projekt Gulagu.net. Po njihovih informacijah naj bi iz zapora na območju Nižnega Novgoroda med vojake odšlo »približno 10 oseb.«

Po današnjih navedbah britanskih obveščevalcev naj bi sicer ruska vojska v bližini Ukrajine že kopičila rezerviste, poroča tiskovna agencija Reuters.