Suša, vročina in močan veter

FOTO: Na jugu Francije besni obsežen požar, na terenu skorat 1000 gasilcev

S.R.
9. 7. 2022, 08.39
Posodobljeno: 9. 7. 2022, 08.42
Deli članek:

Francoski gasilci so požar sicer uspeli omejiti, a bo glede na sušne in vetrovne razmere najverjetneje trajalo še nekaj dni, preden ga bodo tudi pogasili.

Profimedia
Gašenje obsežnega požara v departmaju Gard.

Skoraj 1000 gasilcem, ki se spopadajo z obsežnim gozdnim požarom na območju departmaja Gard na jugu Francije, pri gašenju pomagajo tudi letala. Od četrtka zvečer, ko je požar izbruhnil, je pogorelo že približno 600 hektarjev gozda in drugega rastja, z območja pa so evakuirali prebivalce. Gašenje sicer otežujejo suša, vročina in močni vetrovi.

Profimedia
Gašenje obsežnega požara v departmaju Gard.

»Trenutno se situacija izboljšuje. Požar smo omejili, a moramo ostati oprezni,« je včeraj zvečer za francosko televizijo BFM pojasnila prefektinja departmaja Marie-Francoise Lecaillon. Gasilci so medtem pojasnili, da požar še zdaleč ni rekel zadnje, saj še vedno besni na težko dostopnih predelih, ki jih še niso uspeli doseči. Gasilci so požar omejili tudi z manjšimi požari, ki so jih za zaščito naselbin sprožili sami. Požar se, ko doseže ta mesta, nekoliko upočasni, gasilci pa imajo posledično lažje delo.

Profimedia
Gašenje obsežnega požara v departmaju Gard.

Po navedbah lokalnih oblasti so evakuirali približno 100 ljudi, ki so jih namestili v počitniške hiše in restavracije približno 90 kilometrov severno od Montpellierja in sredozemske obale. Večino domov so do včerajšnjega večera sicer uspeli rešiti, pogoreli sta zgolj ena garaža in manjša koča. Po zadnjih informacijah se je v gašenju poškodovalo 13 gasilcev.

Profimedia
Gašenje obsežnega požara v departmaju Gard.