Imperialistične težnje

Se Putin po Ukrajini pripravlja še za zavzetje Aljaske?

J.V.
7. 7. 2022, 19.58
Posodobljeno: 7. 7. 2022, 20.38
Deli članek:

Odnosi med ZDA in Rusijo niso bili tako napeti od hladne vojne naprej.

Twitter
Ruska propaganda pravi, da je ameriška zvezna država Aljaska ruska.

Ameriški predsednik Joe Biden je konec junija na vrhu Nata v Madridu napovedal, da bodo ZDA podpirale Ukrajino v vojni z Rusijo "tako dolgo, kot bo potrebno". In kot smo nedavno poročali, so ZDA v slabe pol leta za vojaško podporo Kijevu "zagonile" že debelih 25 milijard dolarjev. Kako pa v Kremlju? Ameriški zgodovinar Ian Garner, ki se ukvarja z Rusijo, je na Twitterju objavil fotografijo ruskega jumbo plakata, ki predrzno pravi, da je ameriška zvezna država Aljaska - ruska.

In nekoč je res bila. ZDA so jo od carske Rusije odkupile marca 1867, uradno pa so prevzele oblast nad to rusko kolonijo 18. oktobra istega leta. ZDA so zanjo carju odštele 7,2 milijona dolarjev. Nakup se jim je obrestoval. Leta 1896 so tam odkrili zlato, kar je privabilo številne naseljence. Z naravnimi viri bogata dežela (les, ribolov), tam so našli tudi nafto, pa se je od druge svetovne vojne, ko je med komunistično Sovjetsko zvezo in ZDA izbruhnila hladna vojna, izkazala tudi kot izjemna geostrateška prednost za ZDA.

Kot je znano, je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno, ob 350-obletnici rojstva carja Petra Velikega, razmere danes primerjal s takratnimi. "Peter Veliki je 21 let vodil veliko severno vojno. Vojskoval se je s Švedsko in zdelo se je, da jim je nekaj odvzel. Ničesar jim ni vzel, samo vrnil je tisto, kar je bilo rusko," je poudaril in nagnal strah v kosti  članicam EU s sovjetsko preteklostjo. "Očitno je tudi na nas, da vrnemo, kar je ruskega in okrepimo državo," je tudi dejal. Kako zaskrbljeni so v Washingtonu?