Slavje na najdaljši etapi Toura

Triumf Tadeja Pogačarja: "Vsakič, ko zmagam, je občutek boljši"

G.G./STA
7. 7. 2022, 16.48
Posodobljeno: 8. 7. 2022, 06.07
Deli članek:

Kdo je bil najboljši na današnji etapi od Bincheja v Belgiji do Longwyja v Franciji? So se spremenile razmere v skupni razvrstitvi?

Profimedia
Pogačara o pomembnosti vodilne pozicije: "Ne, ni pomembno, po drugi strani pa se je tudi ne branim. Bolj pomembna je zmaga, vse ostalo pa je le bonus. O tem bomo razmišljali naslednje dni."

Na zaključnem strmem vzponu na Pultenteux je turbo pogon vklopil Tadej Pogačar in in ugnal vso konkurenco. 23-letnik je bil na najdaljši etapi na Touru hitrejši od Avstralca Michaela Matthewsa in Francoza Davida Gauduja. Po zmagi v najdaljši etapi pa je dvakratni zaporedni zmagovalec najpomembnejše kolesarske dirke na svetu oblekel tudi rumeno majico vodilnega.

Tadej je imel še dovolj močne noge

"Vsakič, ko zmagam, je občutek boljši. Prvi dve uri po startu sta bili danes res nori, bilo je zelo težko. Tudi najmočnejši mož je pobegnil, lovilo pa ga je veliko kolesarjev v glavnini, tudi celotna naša ekipa. Mislil sem si, da bo Van Aert prišel kar sam do cilja, ampak tokrat smo bili v glavnini močnejši. Na zadnjem vzponu sem se počutil dobro, ekipa pa me je pripeljala v odličen položaj. Res sem zelo vesel zmage," je po sedmi zmagi na Touru dejal Pogačar.

V zaključku je bil boljši tudi od Matthewsa, ki sicer velja za enega najboljših sprinterjev na tako zahtevnih etapah s krajšimi klanci. "Ni bil to tisti pravi sprint, saj smo na zadnjih dveh vzponih dirkali na polno, celo nad svojimi mejami. Bilo je kar stresno, ampak očitno sem imel dovolj močne noge, da sem lahko tako pospešil," je še dodal prvi kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze.

Profimedia
Tadej Pogačar je trenutno neustavljiv.

Za Pogačarja (UAE Team Emirates) je to sedma etapna zmaga na dirkah po Franciji, skupno pa je v karieri zabeležil že 41. zmago, od tega 11. v letošnji sezoni.

V skupnem seštevku je Pogačar s četrtega skočil na prvo mesto in ima pred petkovo zahtevno etapo štiri sekunde naskoka pred Američanom Neilsonom Powlessom. Na tretjem mestu 31 sekund zaostaja danes sedmouvrščeni Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).

Nekateri izmed najboljših so izgubili nekaj sekund, med njimi tudi Rus Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), Kazahstanec Aleksej Lucenko (Astana Qazaqstan) in Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost).

Sedma etapa od Tomblaina do Super Planche des Belles Fillesa bo namenjena izrazitim hribolazcem. Ti se bodo povzpeli na zloglasni vrh v Vogezih, ki je leta 2020 odločil zmagovalca Toura. Pogačar je v takrat v predzadnji etapi v kronometru ugnal Rogliča in si zagotovil skupno zmago, svojo prvo na Touru.