premislil si je

Strelec načrtoval še en napad

J.P./STA
7. 7. 2022, 06.58
Posodobljeno: 7. 7. 2022, 07.04
Deli članek:

Preiskovalci so zatrdili, da je napad v Highland Parku priznal, motiv pa ostaja neznanka.

Profimedia
Robert E Crimo III

Tiskovni predstavnik policije okrožja Lake v ameriški zvezni državi Illinois Christopher Covelli je dejal, da je 22-letni strelec Robert Crimo po napadu na parado v Highland Parku, kjer je ubil sedem ljudi, v ponedeljek razmišljal še o podobnem napadu v sosednji zvezni državi Wisconsin.

Ni še jasno, zakaj si je premislil, vendar se je iz okolice Madisona v Wisconsinu v ponedeljek obrnil in odpeljal nazaj v Illinois, kjer so ga aretirali. Strelca so včeraj pripeljali pred sodnika, ki ga je ukazal zapreti brez varščine. Preiskovalci so zatrdili, da je napad v Highland Parku priznal, motiv pa ostaja neznanka.

Neznanka ostaja tudi to, kako je lahko Robert Crimo decembra 2019 dobil dovoljenje za nakup orožja s podporo očeta, potem ko je policija aprila in septembra istega leta morala posredovati na njegovem domu. Najprej zato, ker je grozil s samomorom, nato pa z umorom.

Septembra so mu zaplenili tudi večje število nožev in meč, vendar drugega orožja niso našli. To je namreč kupil šele po pridobitvi dovoljenja, med drugim tudi polavtomatsko puško, iz katere je v ponedeljek streljal na udeležence in obiskovalce parade ob dnevu neodvisnosti.

Ubil je šest ljudi, ena oseba je umrla pozneje v bolnišnici, več kot 30 pa jih je bilo ranjenih, bodisi zaradi streljanja ali med paniko, ki je izbruhnila po streljanju.

Crimo je streljal s strehe bližnje trgovine, kjer je policija odkrila 83 tulcev in tri nabojnike ter puško. S kraja zločina je pobegnil preoblečen v žensko.