neprostovoljno

V domovino se je vrnil "kokainski kralj"

J.P.
6. 7. 2022, 12.54
Posodobljeno: 6. 7. 2022, 12.56
Deli članek:

Na begu je bil več desetletij. Naslednjih nekaj jih bo preživel za rešetkami.

Profimedia
Rocco Morabito

V Italijo se je vrnil eden od tamkajšnjih najbolj iskanih ubežnikov, mafijec Rocco Morabito.

55-letnik, znan tudi kot »kokainski kralj Milana«, je bil v Braziliji, kjer se je skrival, aretiran maja lani. Šlo je za skupno akcijo brazilskih in italijanski varnostnih sil, ki so aretirali tudi Vincenza Pasquina, še enega člana 'Ndranghete.

Profimedia
Rocco Morabito

Mafijski šef je bil na begu več desetletij, pri čemer si je pomagal z lažno identiteto – v Južni Ameriki je bil znan kot Francisco Capeletto. Iz Brazilije se je preselil v sosednji Urugvaj, kjer je vsaj 13 let živel v letovišču Punta del Este. Policisti so ga opazili šele, ko je svojo hčerko v šolo vpisal z njenim pravim imenom. Leta 2017 so ga dobili v Montevideu, kamor se je preselil po prepiru s soprogo.

A to še ni bil konec. Po dveh letih v kehi, čakajoč na izročitev Italiji, je skupaj s tremi sojetniki pobegnil skozi luknjo v strehi. Na prostosti je bil do leta 2021, ko so ga izsledili v hotelu v mestu Joao Pessoa.

Desetletja trajajoči pregon je tako zaključen. Brazilija je Morabita izročila Italiji, ta pa mu je zaradi prekupčevanja droge naložila 30-letno zaporno kazen. Pasquino bo za rešetkami naslednjih 17 let.