Vladna kriza

Odstop dveh ključnih ministrov! Je to konec za Borisa Johnsona?

J.V./G.G.
5. 7. 2022, 19.50
Posodobljeno: 5. 7. 2022, 22.22
Deli članek:

Finančni minister in minister za zdravje odstopila drug za drugim v nekaj minutah.

Profimedia
Finančni in zdravstveni minister, Rishi Sunak in Sajid Javid, sta zapustila Johnsonovo naluknjano barko.
Eden od Johnsonovih najtesnejših zaveznik je novinarju BBC-ja Nicku Wattu dejal: »Vsega bo konec že jutri zvečer.«

Britanski premier Boris Johnson se že dobro leto dni giblje po robu, danes pa bi ga lahko finančni minister Rishi Sunak in minister za zdravje Sajid Javid pahnila v brezno. V nekaj minutah sta drug za drugim zapustila njegov kabinet, poroča BBC.

Johnsona je dvojni udarec zadel po tem, ko se je kilavo opravičil zaradi imenovanja kontroverznega Chrisa Pincherja za poslanca, ki je bil po funkciji odgovoren za parlamentarno disciplino konservativnih poslancev. Pincherja je več moških obtožilo spolnega nasilja oziroma neprimernih dotikov. Prejšnji teden je priznal, da je v zasebnem klubu "preveč pil" in "osramotil sebe in druge". Prisiljen je bil odstopiti s položaja, vendar je ostal poslanec.

Zaradi serije Johnsonovih spornih potez so že odstopali ministri, nazadnje pa je bilo tesno v začetku junija, ko so ga imeli na žaru zaradi zaradi zabav na Downing Streetu med strogimi omejitvami zaradi covida-19. Johnson je takrat prepričal zadostno število kolegov v vladajoči konservativni stranki, toda njegova pozicija v stranki je bila močno načeta in le vprašanje časa je bilo, kdaj bo izbruhnil nov škandal, nov upor. Kot kaže, se je to zgodilo s Pincherjem in odstopom dveh ključnih ministrov.

V večernih urah je odstopil podpredsednik konservativcev Bim Afolami. Vodja liberalcev Keir Starmer je po odstopih dejal, da je čas za "svež začetek", saj so pod Johnsonov konservativci "osramotili državo". Pozval je k predčasnih volitvam.

Politični analitiki pri BBC-ju menijo, da Johnson tega ne bo preživel in da bodo kmalu razpisane predčasne volitve. V konservativni stranki so preprosto preračunali in ugotovili, da s klovnovskim Johnsonom nimajo možnosti na naslednjih volitvah.

Profimedia
Britanski premier Boris Johnson in finančni minister Rishi Sunak. Ko sta bila še dobra kolega in Sunaka ni motil vihravi Johnson.

"Nagonsko sem timski igralec, a Britanci od svoje vlade upravičeno pričakujejo integriteto," je po poročanju BBC dejal Javid. In nadaljeval: "Ton, ki ga določite kot voditelj, in vrednote, ki jih zastopate, odražajo vaše kolege, vašo stranko in navsezadnje državo." "Konservativci v svojih najboljših močeh veljajo za trdoglave odločevalce, ki jih vodijo močne vrednote." "Morda nismo bili vedno priljubljeni, vendar smo bili sposobni delovati v nacionalnem interesu." "Na žalost v trenutnih okoliščinah javnost sklepa, da zdaj nismo ne eno ne drugo." "Glasovanje o zaupnici prejšnji mesec je pokazalo, da se veliko število naših kolegov strinja." "Vendar mi je jasno, da se ta situacija pod vašim vodstvom ne bo spremenila - in zato ste izgubili tudi moje zaupanje."

Sunak pa pravi, da se "naša država sooča z ogromnimi izzivi". "Javno verjamem, da je javnost pripravljena slišati to resnico. Naši ljudje vedo, da če je nekaj predobro, da bi bilo res, potem ni res. Vedeti morajo, da čeprav obstaja pot v boljšo prihodnost, ni lahka eno." "V pripravah na naš predlagani skupni govor o gospodarstvu naslednji teden mi je postalo jasno, da so naši pristopi bistveno preveč različni." "Žalosten sem, da zapuščam vlado, vendar sem nerad prišel do zaključka, da tako ne moremo nadaljevati."