nov strelski napad

FOTO: To je 22-letnik, ki je na paradi streljal v množico

J.P.
5. 7. 2022, 06.02
Posodobljeno: 5. 7. 2022, 07.28
Deli članek:

Udeleženci in obiskovalci parade so najprej mislili, da pokajo petarde, ko pa so ljudje začeli padati, je med množico nastal preplah.

Profimedia
Robert E Crimo III

Po poročanju mreže CNN, gre za 308. množični strelski pokol v ZDA letos.

22-letni Robert E Crimo III je na včerajšnji na paradi ob praznovanju dneva neodvisnosti v ZDA v predmestju Chicaga Highland Park v zvezni državi Illinois z vrha stavbe streljal v množico in ubil šest ljudi, najmanj 24 pa jih je ranil, poročajo ameriški mediji.

Kot kaže, motiva za strelski napad ni imel. Udeleženci in obiskovalci parade so najprej mislili, da pokajo petarde, ko pa so ljudje začeli padati, je med množico nastal preplah. 

Policisti so orožje, s katerim je streljal, našli na vrhu zgradbe. Zaenkrat se zdi, da naj bi bil sam.

Crimo se je peljal z avtomobilom po Lake Forestu, ko ga je opazil policist, ki ga je skušal ustaviti. Osumljenec je poskušal pobegniti, vendar so ga po krajšem pregonu uspeli ujeti. Aretaciji se ni upiral.

Predsednik ZDA Joe Biden je izrazil zgroženost nad novim primerom nesmiselnega nasilja z orožjem. Illinoisu in Highland Parku je ponudil zvezno pomoč. Opozoril je, da je pred kratkim podpisal prvo reformo orožarske zakonodaje po 30 letih, vendar dodal, da je treba storiti še več in da ne bo odnehal, dokler ne bo konec epidemije nasilja s strelnim orožjem.

"Ni besed za opis pošasti, ki čaka v zasedi in strelja v množico družin z otroki, ki želijo praznovati s svojo skupnostjo," pa je dejal guverner J. B. Pritzker.