Kdo nadzira Lisičansk?

Eksplozije v ruskem mestu v bližini meje z Ukrajino

G.G.
3. 7. 2022, 08.41
Posodobljeno: 3. 7. 2022, 13.15
Deli članek:

V Belgorodu, ki leži 40 kilometrov od meje z Ukrajino, so v eksplozijah umrli trije ljudje.

Telegram
Po eksplozijah v Belgorodu.

Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov je na Telegramu sporočil, da preverjajo, kaj natančno se je zgodilo. Poleg treh mrtvih so še štirje poškodovani, med njimi tudi 10-letni fant. V eksplozijah pa je uničenih 11 večjih stavb in okoli 40 hiš.

Takoj se pojavi vprašanje, če so eksplozije delo ukrajinske vojske, o čemer se je že poročalo. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je kasneje sporočil, da je ruska zračna obramba sestrelila tri rakete Točka-U, ki so jih na mesto Belgorod izstrelili "ukrajinski nacionalisti". Potem ko so bile ukrajinske rakete uničene, naj bi ostanki ene od njih padli na stanovanjsko hišo. Poleg tega naj bi Rusi sestrelili še dva ukrajinska drona TU-143, opremljena z eksplozivom, katerih tarča je bilo mesto Kursk, prav tako blizu meje z Ukrajino.

V Moskvi za napade krivijo Ukrajino, v Kijevu pa tega doslej niso potrdili oziroma niso prevzeli odgovornost za napade, »incidente« pa opisujejo kot »karmo« zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Na vzhodu Ukrajine sicer potekajo najbolj srditi boji v mestu Lisičansk. Proruski separatisti vključno s pripadniki čečenskih enot trdijo, da so zavzeli to mesto, ukrajinska stran pa navaja poročajo, da še potekajo boji in da ne držijo informacije o zavzetju mesta.