Zavzemanje Donbasa

Ruski separatisti obkolili Lisičansk

G.G./STA
2. 7. 2022, 17.31
Posodobljeno: 4. 7. 2022, 07.20
Deli članek:

Proruski separatisti v Ukrajini so sporočili, da so "popolnoma obkolili" ključno mesto Lisičansk v regiji Lugansk na vzhodu države.

Profimedia
V okolici Lisičanska so tudi enote čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Ljudska milica v Lugansku in ruske sile so danes zasedle zadnje strateške položaje, kar nam omogoča potrditev dejstva, da je Lisičansk popolnoma obkoljen," je povedal tiskovni predstavnik separatističnih sil Andrej Maročko.

"V okolici Lisičanska divjajo spopadi. Na srečo mesto ni obkoljeno in je pod nadzorom ukrajinske vojske," pa je povsem drug ton za ukrajinsko televizijo ubral tiskovni predstavnik ukrajinske nacionalne garde Ruslan Mužičuk in tako zanikal izjavo predstavnika separatističnih sil v Lugansku.

Zavzetje mesta bi Rusom omogočilo, da bi prodrli še globlje v vzhodno regijo Donbas, ki je postala glavni fokus njihove ofenzive. Na drugi strani reke Severski Donec so Rusi prejšnji teden zavzeli bližnje mesto Severodoneck.

Ob tem je tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov danes sporočil, da so ruske sile uničile dve skladišči orožja v bližini mesta Mikolajiv na jugu države, eno skladišče orožja pa naj bi uničili tudi na vzhodu v bližini mesta Harkov.