vrh nata

Erdogan znova zažugal Finski in Švedski

S.R./STA
30. 6. 2022, 21.35
Posodobljeno: 30. 6. 2022, 21.38
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes ob zaključku tridnevnega vrha zveze Nato v Madridu opozoril, da pristopnih protokolov Švedske in Finske ne bo poslal v ratifikacijo turškemu parlamentu, če državi ne bosta izpolnili svojih obljub do Turčije, vključno z izročitvijo domnevnih teroristov

Profimedia
Recep Tayyip Erdogan

"Ta stvar se ne bo nadaljevala, dokler je ne bomo ratificirali v našem parlamentu. Švedska in Finska morata najprej izpolniti svoje obveznosti," je bil na tiskovni konferenci ob zaključku vrha jasen turški predsednik in ob tem zbrane opomnil, da je Severna Makedonija za pridružitev zavezništvu potrebovala 20 let.

Erdogan je izrazil tudi upanje, da bodo "iskrena prizadevanja" predsednika ZDA Joeja Bidna za podporo turškemu načrtu posodobitve zračne flote z bojnimi letali F-16 sprejeta v ameriškem kongresu. Hkrati je napovedal, da bo Turčija kmalu poslala svojega delegata v ZDA, da bi se pogovorili o nadaljnjih korakih.

Ameriški predsednik je pred tem v Madridu dejal, da njegova podpora turškemu nakupu bojnih letal ni quid pro quo gesta, v zameno za turški umik veta Švedski in Finski. Glede odobritve predstavniškega doma kongresa pa je bil optimističen.

Turčija je veto nordijskima državama sicer umaknila že v torek, potem ko je od obeh držav dobila vrsto obljub o sodelovanju v boju proti terorizmu.