Nikar se jih ne dotikajte

V zahodni Istri mrgoli nevarnih meduz, do kdaj bo tako?

S.R.
30. 6. 2022, 17.50
Posodobljeno: 1. 7. 2022, 09.03
Deli članek:

Strokovnjakinja je pojasnila, da sezona kompasnih meduz običajno traja do julija, a jih je letos toliko, da so kakršne koli napovedi nehvaležne.

Profimedia
Sezona kompasne meduze običajno traja od februarja do julija. Z odprtega morja so na priobalna območja prispele junija.

Pred dobrim tednom dni smo poročali, da so severni del Jadranskega morja, zlasti za kopalce občutljiva območja ob obali Istre, preplavile meduze. Iz rovinjskega centra za raziskovanje morja IRB (inštitut Ruđer Bošković) so zato kopalce pozvali k previdnosti. Na podlagi prejetih fotografij so takrat identificirali štiri vrste meduz, in sicer uhatega klobučnjaka (Aurelia solida), trdoživnjaka Aequorea forskalea, morskega klobuka oziroma velikega klobučnjaka (Rhizostoma pulmo) in kompasno meduzo (Chrysaora hysoscella), pri čemer so opozorili, da se je treba meduz izogibati in se vanje ne sme drezati.

Pri portalu Glas Istre danes poročajo, da so na inštitutu doslej prejeli že več kot 500 prijav o opaženih nevarnih meduzah. Razširjene so zlasti kompasne meduze, stik s katero je lahko izredno neprijeten, saj izloča strup, ki povzroča strašansko bolečino in opekline na koži, možne pa so tudi težje reakcije. Več je tudi prijav o uhatem klobučnjaku, rebračah in morskih klobukih, največ meduz pa opažajo v priobalnih vodah zahodne Istre, manj na vzhodu in na območju Kvarnerja, je za portal navedla Tjaša Kogovšek z inštituta Ruđer Bošković, ki je pojasnila še, da je od letošnje zime v Istri zelo veliko želatinoznega planktona.

Kako dolgo še?

»Ne vemo še natančno, zakaj je tako, najverjetneje je več dejavnikov, od temperature vode do množičnega pojavljanja drugih vrst želatinoznega planktona, s katerim se prehranjujejo kompasne meduze,« je še dejala. Kar zadeva kompasne meduze, je pojasnila, da so se ob obali pojavile na začetku junija, ker pa njihova sezona traja od februarja do julija, je »pričakovati, da bodo počasi začele izginjati, njihovo število se bo začelo zmanjševati.« Pred junijem so se nahajale na odprtem morju. Dodala je, da so jih v preteklih letih avgusta videli le redko, septembra pa jih ob obali sploh ne bo. »Ampak tako je bilo do zdaj. Glede na to, da jih je bilo redko tako veliko, je težko kar koli napovedovati z gotovostjo.« »Meduze so bile vedno tukaj in bodo tudi v prihodnje, vprašanje je, kako se bomo temu prilagodili mi.« Tudi za uhate klobučnjake se že prebližuje konec sezone. Nekoliko drugače je v primeru rebrač, ki so invazivna vrsta in so v severnem Jadranu prisotne skozi celotno leto, a jih je običajno največ konec poletja in jesen.

Tudi Kogovškova je kopalcem svetovala, naj se jih ne dotikajo z rokami. To velja tako za kompasne meduze kot ostale vrste, saj se vse ponašajo z ožigalkami, ki lahko pri občutljivejših ljudeh in otrocih povzročijo izpuščaje, srbenje in težave z dihanjem. Če pride do ožiga oziroma opeklin, je treba mesto opekline sprati z morsko vodo, morebitno tkivo od meduze, ki je ostalo na mestu ožiga, pa odstraniti s pinceto. Zelo pomembno je, da se mesta ne izpira z vodo iz pipe ali plastenke, saj lahko s tem zadevo še poslabšamo.