"gesta dobre volje"

Rusi zapustili Kačji otok

J.P./STA
30. 6. 2022, 13.14
Posodobljeno: 30. 6. 2022, 13.15
Deli članek:

Rusija je danes sporočila, da so se njene sile umaknile s Kačjega otoka v Črnem morju, ki so ga zasedle ob začetku invazije na Ukrajino.

Profimedia
Kačji otok

V Moskvi so navedli, da gre za "gesto dobre volje", ki da bo Ukrajini omogočila izvoz žita in kmetijskih pridelkov. Umik ruskih sil je potrdila tudi ukrajinska stran. "Ruske oborožene sile so 30. junija v znak dobre volje končale svoje naloge na Kačjem otoku in umaknile tam nameščeno garnizijo," je v izjavi zapisalo rusko obrambno ministrstvo, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so navedli, ta poteza kaže mednarodni skupnosti, da Rusija "ne ovira prizadevanj Združenih narodov za organizacijo humanitarnega koridorja za prevoz kmetijskih pridelkov iz Ukrajine". Moskva je pri tem opozorila, da je "žogica zdaj na strani Ukrajine" in sosednjo državo obtožila, da še vedno ni razminirala svoje črnomorske obale.

Umik ruskih sil s Kačjega otoka so po poročanju britanskega BBC potrdili tudi ukrajinski predstavniki. Vodja urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Andrij Jermak, je na Twitterju sporočil, da na Kačjem otoku ni več ruskih vojakov. "Naše oborožene sile so opravile odlično delo," je zapisal.

Južno vojaško poveljstvo Ukrajine pa je na Facebooku zapisalo, da je Rusija ponoči "na hitro evakuirala ostanke svoje garnizije" z otoka po "napadih ukrajinskih raketnih in topniških enot". Kot so navedli, je otok v ognju, poročali pa so tudi o eksplozijah. Ob tem so objavili tudi fotografijo, ki naj bi prikazovala otok, na katerem se dvigajo oblaki dima, poroča AFP.

Ukrajina je v preteklih tednih izvedla več napadov na ruske sile na otoku v zahodnem delu Črnega morja, ki velja za strateško postojanko in so ga ruske sile zavzele na začetku invazije konec februarja.

Ukrajina sicer Rusijo še vedno obtožuje kraje njenega žita, kar prispeva k svetovnemu pomanjkanju hrane, ki ga povzroča blokada izvoza žita in drugih kmetijskih pridelkov iz ukrajinskih pristanišč. Ruske oblasti pa vztrajajo, da so pripravljene sodelovati pri reševanju krize glede izvoza ukrajinskega žita, za grozečo svetovno prehrambeno krizo pa so obtožile Ukrajino, ki naj bi minirala svoja pristanišča.