Tako bo Putin, vsaj kolikor je javno znano, od začetka invazije na Ukrajino prvič prestopil rusko mejo. Njegovo pot v tujino je včeraj iz Kremlja naznanil novinar državne televizije Rossiya 1 Pavel Zarubin, ki je pojasnil, da ruskega predsednika ta teden poleg obiska Tadžikistana in Turkmenistana čakajo tudi pogovori z indonezijskim predsednikom Jokom Widodo. Ti se bodo odvili v Moskvi.

Putin se bo najprej podal v tadžikistansko prestolnico Dušanbe, kjer se bo srečal s predsednikom Imomalijem Rakhmonom, sicer tesnim zaveznikom Kremlja in voditeljem z najdaljšim stažem v nekdanjih članicah Sovjetske zveze. V glavnem mestu Turkmenistana Ašgabadu se bo udeležil vrha petih držav, ki si delijo Kaspijsko morje. Vrha se bodo poleg Putina udeležili voditelji Kazahstana, Azerbajdžana, Turkmenistana in Irana. Po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti se bo nato 30. junija in 1. julija mudil še v Belorusiji, kjer se bo v mestu Grodno skupaj z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom udeležil foruma.

Putina je njegova zadnja znana pot v tujino na začetku februarja zanesla v kitajsko prestolnico Peking, kjer se je srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.