da ne bi končala kot epstein

Maxwellovo zaščitili pred njo samo

R.T.
26. 6. 2022, 14.44
Posodobljeno: 26. 6. 2022, 14.46
Deli članek:

Kot kaže, bo svojo kazen pričakala v samici.

Profimedia
Ghislaine Maxwell

Zvezni tožilci v ZDA so v četrtek v pisni vlogi sodišču na Manhattnu predlagali, naj 60-letni Ghislaine Maxwell, ki jo je porota za krvio spoznala decembra lani, v torek izreče zaporno kazen v trajanju najmanj 30 let zaradi vloge, ki jo je imela pri spolnih zlorabah, ki jih je zagrešil pokojni milijarder Jeffrey Epstein.

Reuters
Ghislaine Maxwell

Njeni odvetniki so v svoji vlogi predlagali do pet let zapora. To so utemeljili z argumenti, da Maxwellova ne bi smela odgovarjati za zločine, ki jih je izvršil Epstein, ko je od leta 1994 do leta 2004 zlorabljal mladoletna dekleta. Epstein je leta 2019 storil samomor, ko je v zaporu čakal na sojenje.

Odvetniki so predlog za nizko kazen utemeljevali s tem, da je bila Maxwellova v mladosti domnevno tudi sama žrtev zlorab, v zaporu pa naj bi se soočala z grožnjami in grozljivimi razmerami, zaradi katerih je izgubljala lase in težo.

Tožilci so v svoji vlogi poudarili, da je Maxwellova novačila dekleta in tudi sama sodelovala pri spolnih zlorabah.

Britanski mediji zdaj poročajo, da so Maxwellovo v posebni varovalni upravo strpali v samico iz strahu, da ne bi storila samomora. Po besedah njenih odvetnikov naj bi pristojni to storili povsem neupravičeno in brez psihološke ocene.